1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avrupa medyası ırkçılıkta sınır tanımadı
Avrupa medyası ırkçılıkta sınır tanımadı

Avrupa medyası ırkçılıkta sınır tanımadı

Geçtiğimiz günlerde sona eren Katar'daki FIFA 2022 Dünya Kupası hakkında Avrupa basınında öne çıkan ırkçı söylemler dikkat çekti. Danimarkalı TV2 News ise muhabirinin sarf ettiği sözler için özür metni yayınladı.

20 Aralık 2022 Salı 19:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Danimarka kanalı TV 2 NEWS, bir sunucusunun Fas milli futbol takımı oyuncuları ve ailelerini "maymun ailesine benzeten" aşağılayıcı ve ırkçı yorumları yayınladığı için Twitter'da bir özür metni yayınladı.

 

 

Haber sunucusu Christian Hogh Andersen tarafından yapılan iğrenç yorumlara atıfta bulunan TV 2, "bu yorum için içtenlikle özür diliyoruz" dedi.

Sosyal medyada eleştiri alan alan videoda ırkçı muhabir, "Fas ve Katar'daki aileleri hakkında konuşmanın devamında, ayrıca ısınmak için bir hayvan ailemiz var ve goblin maymunları işte bu kadar güzel." demiş üstelik "sözlerim kasıtlı olmamasına rağmen "ırkçı olarak algılanabilir" diye kendisini savunmuştu.

Açıklama metninde, "Hem TV 2 hem de Christian Hogh Andersen bunun için derin bir özür dilemek istiyor" denildi.

Muhabir Christian Hogh da, "Asla niyetim bu değildi. Ama hem yanlış hem de saldırgandı. Bunun için özür dilemek istiyorum" dedi.

Öte yandan Avrupa basınının ırkçılık karnesi Katar'daki futbol müsabakaları boyunca devam ederek katlandı. 

Hiciv adı altında her türlü hakareti meşrulaştırmaya çalışan Fransız gazetesi 'Le Canard Enchainé, Katar milli takımını silahlı, roketatarlı ve bıçaklı teröristler olarak tasvir eden görselleriyle okurlarının karşısına çıktı. 

Alman televizyon kanalı Welt'teki bir sunucu da kutlama sırasında sağ şehadet parmağını kaldıran Faslı oyuncuları "IŞİD'e benziyorlar" diyerek aşağılamaya çalıştı. Yine bir Alman gazetesi De Volkskrant da "Fas'ın Fransa'ya yenilmesinin ardından ön sayfalarında kupayı çalan 2 Faslı'yı tasvir ettiği" bir karikatür yayınladı. 

fas-irkcilik.jpg

BBC ise gazeteci Gary Lineker'in aşağılayıcı sözlerini dikkate alarak "Katar Dünya Kupası'nın açılış ve kapanış törenlerini yayınlamayı reddettiğini" duyurdu. 

Türkiye'deki ırkçılık yanlıları gibi Avrupa basınında kalem oynatan ve yorum haberciliği yapan birçok isim; "Messi'nin Arap geleneksel kıyafeti "bişt" giymesini bolca eleştirerek" kin ve öfkelerini kusan yazılar kaleme aldı.

 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum