1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Atıf Hoca Kursu'nda İskilipli Atıf Hoca'yı Anma Programı
Atıf Hoca Kursu'nda İskilipli Atıf Hoca'yı Anma Programı

Atıf Hoca Kursu'nda İskilipli Atıf Hoca'yı Anma Programı

Çorum’un Bayat ilçesinde 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Atıf Hoca Kur’an Kursu’nda, İskilipli Atıf Hoca’yı anma programı düzenlendi.

21 Şubat 2015 Cumartesi 12:51A+A-

Çorum’un Bayat ilçesinde 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Atıf Hoca Kur’an Kursu’nda, İskilipli Atıf Hoca’yı anma programı düzenlendi. Program; Atıf Hoca Kur’an Kursu Derneği, Atıf-Der ve Anadolu Gençlik Derneği Bayat Temsilciliği tarafından düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu programa Ak Parti ilçe başkanı ve belediye başkanı da desteklerini sundular.

Program, Atıf Hoca Kur’an Kursu Derneği Başkanı ve eğitimci Nevzat Cebeci’nin Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başladı. Şehid İskilipli Atıf Hoca’nın hayatını ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından Anadolu Gençlik Derneği Bayat Temsilcisi Mehmet Tilci, selamlama konuşması yaptı. Tilci konuşmasında; Atıf Hoca’nın doğum yeri olan Toyhane köyüne çok yakın mesafede olduklarını ancak Bayat ilçesinde 15-20 yaş arası gençlerde yaptıkları ankette, gençlerin %60’ının Atıf Hoca’nın ismini veya idam edilişini duymadıklarını belirttiklerini dile getirdi. Bu sonucun müsebbibi gençler değil, bizleriz dedi. İşte bu açıdan Atıf Hoca’nın gündemleştirilmesi önemlidir diyen Tilci, siz bir Atıf Hoca idam ettiniz ancak bizler binlercesini yetiştiriyoruz dedi. Belediye Başkanı Ekrem Ünlü’nün selamlama konuşmasının ardından eğitimci-avukat Ömer Kılıç ile Özgür-Der Çorum Şb. Başkanı Bülent Gökgöz’ün sunduğu konferansa geçildi.

Ömer Kılıç, son yüzyıllık İslam dünyasının serencamını ele aldığı konuşmasında, Cumhuriyet ile birlikte İslami olan her şeyin tasfiye edilmesine girişildiğini ifade etti. 1950’lere kadar İslami eğitimin yasak olduğunu, ezanın, Kur’an’ın yasaklandığını ve alfabe değişikliği gibi devrim kanunları eliyle de bütün bir toplumun batılılaştırılmaya çalışıldığını belirtti. Tarih bilincinin önemli olduğunu ve Müslümanlar olarak bizlerin ve hassatende gençlerin tarihlerini öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.

 Bülent Gökgöz ise, Atıf Hoca’nın gündemleştirilmesinin toplumsal hafızanın canlanması, hem elimizden çalınan alim, kanaat önderlerimizin savuna geldikleri değerleri tanımamız hem de kendi geleceğimizi inşa etmemiz açısından önemli olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Ümmetten ulusa geçişte egemen Kemalist kadroların söylem ve politikalarına karşı Atıf Hoca’ların, Mehmet Akif’lerin, Şeyh Said’lerin karşı durmaya çalıştıklarını ve mücadele uğrunda sürgün veya şehadetle bedel ödediklerini belirtti. Atıf Hoca’nın düşüncelerinden ve eserlerinden örnekler veren Gökgöz, İstiklal Mahkemelerinin yapısını anlattı. Hukukun üstünde ve sınırsız yetkilerle donatılmış mahkemelerin tüm gücünü doğrudan Mustafa Kemal’den aldığını , toplumsal muhalefetin tasfiyesinin ardından yine tek adamın emriyle kapandığını vurguladı.  Son dönemlerde İstiklal Mahkemeleri arşivleri üzerinde hükümetin kitaplaştırma ve kamuoyuna sunma çabasının olduğunu,  yaşanan bir kısım acıların ayrıntılarının ortaya çıkmasını beklediklerini belirtti.

Program misafirlere çay ikramının ardından sona erdi.

unnamed-(1)-006.jpg

unnamed-(2)-005.jpg

unnamed-(3)-004.jpg

unnamed-010.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum