Askerlik Süresinin Kısaltılması İçin Çalışma
Başbakan Erdoğan, askerliğin süresinin kısaltılması ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
AK Parti’nin iki günlük Kızılcahamam kampı dün sona erdi. Erdoğan, Asya Termal Tesisleri’nde düzenlenen 20. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın dünkü basına kapalı bölümünde, milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Alınan bilgilere göre Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, çözüm süreciyle birlikte terörle mücadelede eskisi kadar askere ihtiyaç olmadığını savunarak bedelli askerliği gündeme getirdi. Bunun üzerine Erdoğan, yakın zamandaki bedelli askerlik uygulamasını hatırlatarak, yeni bir girişimin meseleyi sulandırmak anlamına geleceğini söyleyerek talebe karşı çıktı. Ancak hemen ardından şu müjdeyi verdi: “Bununla ilgili başka bir çalışmamız var. Askerliğin süresinin kısaltılması ile ilgili çalışmamızı sürdürüyoruz.” Ancak Erdoğan detay vermedi; askerlik süresinin kaç aya düşeceğini söylemedi.
Oğuz Kağan Köksal da askerlikle ilgili bir başka önemli çalışmadan söz etti. Komisyon olarak yaptıkları bir çalışma hakkında Erdoğan’a bilgi veren Köksal, 2 yıl uzman çavuşluk yaptıktan sonra KPSS’ye girmeden memuriyete girme hakkını zorlaştıracaklarını belirtti. Köksal, bu süreyi 2 yıldan 7 yıla çıkaracaklarını bildirdi. Böylece uzman çavuşluğun, memuriyete giriş kapısı olmaktan çıkarılacağını dile getirdi. Ayrıca memuriyete geçişte uzman çavuşlarının sicilinin temiz olmasını bir kriter olarak koyacaklarını ve kurumlara girişlerde mülakat olacağını anlattı. Kamu kurumlarında da orman muhafaza ve güvenlik işlerine öncelik verileceğini aktardı.
SULTANAHMET DOLARSA AYASOFYA İBADETE AÇILIR
AK Parti lideri, “Ayasofya’nın cami olmasıyla ilgili çalışma var mı?” sorusuna da ilginç bir cevap verdi: “Şu anda Sultanahmet Camii çok boş. Hemen Ayasofya’nın karşısında. Orası bile dolmuyor. Sultanahmet dolarsa Ayasofya’yı da gündeme alabiliriz.”
Bu arada Erdoğan, yerel seçimlere ilişkin olarak belediyeleri ilgilendiren önemli bir düzenlemeden de söz etti. İller Bankası, haziran, temmuz ve ağustos aylarında belediyelerden kesinti yapmıyor. Başbakan, belediyelerin yatırımlarında kolaylık olması açısından bu sene eylül ayını da buna ekleyeceklerini duyurdu.
MECLİS, ANAYASA İÇİN TEMMUZDA DA ÇALIŞACAK
Toplantıda, yeni anayasa ve başkanlık sistemi de gündemdeydi. Meclis Uzlaşma Komisyonu’nun anayasa için temmuz sonuna kadar çalışması kararlaştırılmıştı. Başbakan Erdoğan, Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmemesi ve temmuz ayında da çalışmasını istedi.
AK Parti lideri, başkanlık sistemine ilişkin sorularla da karşılaştı. Cumhurbaşkanlarının mevcut yetkilerine dikkat çeken Başbakan, “Türkiye’de şu an zaten fiili olarak yarı başkanlık sistemi var. Ancak yarı başkanlık sistemlerinde bile partili cumhurbaşkanı olması gerekir. Bizim Cumhurbaşkanımızın bir partisi var ama partisi ile resmi bir ilişki kuramıyor. Şu anda başkanlık sistemine ihtiyaç var.” değerlendirmesinde bulundu.
Ey Esed, Vallahi Bunun Hesabını Vereceksin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam kampının kapanış konuşmasında Banyas ve El Beyda’da yüzlerce sivili katleden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i hedef aldı. Erdoğan, “Ey Beşşar Esed; vallahi bunun hesabını vereceksin. Başkalarına göstermediğin cesareti, ağzında emzik olan kundaktaki bebeğe göstermenin bedelini çok ama çok ağır ödeyeceksin. Suriyeli kardeşlerime sesleniyorum; Allah’ın yardımı yakındır. Yaşananlar tahammül sınırlarını zorlar hale gelmiştir. Uluslararası camia Suriye konusunda hâlâ beklenen adımları atmamıştır. Allah izin verirse bu caninin, bu katilin dünyada hesaba çekildiğini görecek ve bundan dolayı da hamd edeceğiz.” dedi. Erdoğan, İran’a da mesaj gönderdi: “Bütün bu masumların vebali, bu gayrimeşru rejime destek verenlerin de üzerindedir. Kendisini Müslüman olarak niteleyen hiç kimse, hiçbir devlet böyle bir vahşetin arkasında duramaz.”
Hayati Yazıcı: BDP’siz de Referandumu Yakalarız
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni anayasa ve referandum konusunda iddialı açıklamalarda bulundu. Toplantı devam ederken bazı gazetecilerle sohbet eden Bakan Yazıcı, AK Parti olarak 326 sandalyeye sahip olduklarını hatırlattı. Bu sayının yeterli olup olmadığına dönük eforu kullanmak zorunda olduklarını belirten Yazıcı, “Şu anda ilk aşamadayız. Dört partiyle birlikte yapamazsak diğer formülleri kullanırız. BDP ile birlikte anayasa yapılması aşamasına gelmedik daha. AK Parti, Meclis’te grubu bulunan dört partiden referanduma gitmeyi sağlayacak çoğunluğu bulur.” şeklinde konuştu.
657 Sayılı Kanun Tamam, Başbakan’a Sunulacak
2,5 milyon devlet memurunu ilgilendiren 657 sayılı Devlet Personel Kanunu’ndaki değişikliklerle ilgili düzenlemenin ne aşamada olduğunu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Çelik, “Bakanlık olarak bunu hazırlamış durumdayız. Başbakan’ımıza maddeler olarak düzenlemeyi takdim edeceğiz. Zamanlaması, uygun bulunup bulunmaması Başbakan’ımızın takdirinde.” dedi. 657 sayılı kanunun çok önemli bir düzenleme olduğunu belirten Bakan Çelik, kapsamlı değişikliğin devlet adına çok iyi olacağını ifade etti. Ancak zor bir çalışma olduğunun da altını çizdi. Bu nedenle, “Lokal bazı değişiklikler yapabilir miyiz?” diye düşündüklerini aktardı. Üst düzey kamu yöneticilerinin bakanla gelip gitmesinin faydasına işaret ederken, “Bakanlık olarak sıcak bakıyoruz. Çünkü bir bakan icraat mı yapacak yoksa görevden aldığı eski yöneticilerin geri dönmek için açtığı davalarla mı uğraşacak?” diye sordu. Faruk Çelik ayrıca alt işverenlik ve Teşvik Yasası’nın da tamamlandığını dile getirdi.
HABERE YORUM KAT