1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. ASİM’den “Dünya Rakı Günü” Tepkisi
ASİM’den “Dünya Rakı Günü” Tepkisi

ASİM’den “Dünya Rakı Günü” Tepkisi

Adana’da Vakıflar Haftası’na denk gelen 9 Aralık günü’nün “Dünya Rakı Günü” olarak belirlenmesiyle ilgili bir açıklama yapan ASİM bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

03 Aralık 2018 Pazartesi 13:38A+A-

ASİM’in (Adana Sivil İnisiyatif Meclisi) konuyla alakalı açıklaması şöyle:

ADANA’NIN KÜLTÜR VE SANAT ALANINDA GÜNDEME GELMESİNİ İSTİYORUZ

Gün kutlamaya meraklı toplumların olduğu bir dünyada yaşıyoruz. İnsanlar/devletler önemli gördükleri hususlara dikkat çekmek için gün ve haftalar belirlemiş, belirledikleri bu gün ve haftaları da çeşitli etkinliklerle kutlamayı da gelenek haline getirmişler. Kutlanan günlerin en temel özelliği de toplumun yararına olmasıdır.  “Dünya Şehircilik Günü”, “Dünya Diabet Günü”, “Dünya Çocuk Hakları Günü” “Dünya Özürlüler Günü, “Dünya İnsan Hakları Günü ve “Vakıflar Haftası” gibi.  Devletlerin, toplumun yarına olan bütün faaliyetleri desteklemek ve toplumun zararına olabilecek her türlü faaliyetleri de engellemek gibi bir görevleri vardır. Uyuşturucu, alkol ve sigara ile ilgili yapılan mücadele ve yasaklamalar bunun birer örneğidir.

Asıl sorumuz ve sorunumuz şu:  Kötü, çirkin ve zararlı herhangi bir nesneyi, olguyu yahut fiil ve davranışı önemli kabul edip kutlaması yapılır mı? Yapılan /yapılacak olan kutlama faaliyetine devletin organları destek verir mi, vermese bile faaliyetin yapılmasına göz yumabilir mi?

Öyleyse nasıl oluyor da, Adana’da Vakıflar Haftası’na denk gelen 9 Aralık günü “DÜNYA RAKI GÜNÜ” olarak kutlanıyor, hem de tarihi Ulu Cami ile Yağ Cami’nin yanı başında? Bu sorunun cevabını merak ediyoruz. Sorunun muhatabı öncelikle ilin Valisi, Kaymakamı, Belediye Başkanları, İl Müftüsü, Yeşilay Başkanı, Adana milletvekilleri (diyeceğim ama onlar Adana’dan çok uzaktalar, onların gündemleri çok yoğun ve önemli!) ve vicdan sahibi herkes.

“Dünya Rakı Günü” olarak adlandırılan, tepkiler üzerine “Kebap Festivali” olarak değiştirilen bu organizasyon niçin Adana’da yapılmaktadır ve o gece Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar sabaha kadar içki tüketmektedirler.  Adana sarhoşlar şehri mi? Dünyaya böyle mi tanıtmak istiyorlar? Her açıdan zararlı olan bu faaliyeti bir geleneğe dönüştürmekteki ısrar niye? Bu konuda mücadele etmesi gerekenler niçin suskunlar? 

Yarın birileri de çıkıp “biz Türkiye’de şu tarihlerde “ Yağma Günü”, “ Rüşvet Verme Günü”, “Dünya Zina Günü”, “Dünya Kumar Günü”, “Dünya Hırsızlık Günü”,  “Dünya Katiller Günü”, “Dünya İşkence Günü” belirledik ve bu günleri kutlayacağız” dese ve etkinlik yapmaya kalkarsa ne olur?  Şayet bu örnekler saçma geldiyse, Adana’da “Kebap Festivali” adı altında “Dünya Rakı Günü” kutlaması saçmalığından vazgeçilmelidir. 

Kültürün, sanatın, eğitimin, bilimin, tarihin, tarımın, sanayinin merkezi olarak görmek istediğimiz Adana’yı, “Dünya Rakı Günü” kutlayan bir şehir olarak görmek istemiyoruz. Adana’nın rakı festivaliyle yahut adliye kavgalarıyla gündeme gelmesini istemiyoruz. ASİM olarak, çocuklarımızın geleceği adına, yetkililerden ve vicdan sahibi insanlardan, bu kötü ve çirkin organizasyonun iptal edilmesini talep ediyoruz. Ve Adana’nın yalnızca bilim, kültür ve sanat alanında gündeme gelmesini istiyoruz bu konuda yöneticilerin sorumluluklarını hatırlatıyoruz.

ASİM (Adana Sivil İnisiyatif Meclisi)

HABERE YORUM KAT