Asansör Kazasında İhmaller ve Altı Gözaltı Daha
Şişli'de 10 kişinin ölümü ile sonuçlanan asansör kazası ile ilgili altı kişi daha gözaltına alındı.
Detaylar eklenecek...
Mecidiyeköy'de 10 işçinin öldüğü asansör kazasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin araştırmalarının ilk sonuçları ortaya çıktı.
Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi'ndeki eski Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu alanda yapımı halen devam eden rezidans inşaatında cumartesi günü 19.30'da işçilerin bulunduğu asansör, 32'nci kattan zemine düştü. Torun Center inşaatındaki bu kazada asansörde bulunan 10 işçi hayatını kaybetti. Kaza sonrasında çeşitli kurumların yanı sıra hem savcılık, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri ayrı ayrı soruşturma başlattı.
DOSYAYA GİREN FOTOĞRAFLAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri de kazanın hemen ardından gittikleri inşaatta, faciaya nelerin neden olduğunu ve ne gibi aksaklıkların olduğunu tespit için inceleme yaptı. İki gün boyunca müfettişler, kazanın meydana geldiği inşaat alanı ile özellikle asansör bölümünde inceleme yapıp en ince ayrıntılarına kadar da bunları görüntüleyip dosyalarına koydu.
Müfettişlerin, soruşturma dosyalarına koyduğu fotoğraflarda, asansörü tutan düzeneğin yanı sıra, düştüğü alandaki en net görüntüsü ile yine düşmeye neden olan kırılan dişliler yer aldı.
MÜFETTİŞLER 3 TEMEL İHMAL SAPTADI
Müfettişlerin araştırmaları sonrasında, 10 işçinin can vermesinde üç temel ihmali saptadı:
1- Yapılan incelemeye göre, kazaya asansörü en üstte durdurmaya yarayan bir yerde 'son nokta' olarak kabul edilen bölümde yer alan 'stoper' parçalarının takılmaması oldu. Bu parça takılı olmadığı için olay meydana geldi. Raylardan bir bölümü çıkan asansörü, üzerindeki yükle taşıyamayan dişliler de kırıldı ve asansör 32'nci kattan zemine çakıldı.
2- Bunun yanı sıra yine yük taşıyan asansörler ile işçileri taşıyanların ayrı olması gerektiği ancak burada ikisinin de bir arada olduğu ortaya çıktı. Firmaların hem insan hem de yük taşımayı bir arada yapmaları halinde emniyet amaçlı kullanmaları gereken, halat ve paraşüt sisteminin de ilk tespitlere göre asansörde olmadığı saptandı.
3- Son tespit ise, asansörü genellikle işe yeni başlayan acemi işçilerin kullanması oldu. Son kazada da asansörü kullanan operatör işçinin de, 5 gün önce çalışmaya başladığı için deneyimsiz olduğu ortaya çıktı.
ARAŞTIRMADA EN YETKİLİ AĞIZ KONUŞTU
Asansör kazasının hemen ardından farklı kurumlardan açıklamalar geldi. Ancak kazayı birebir takip edip inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, ilk kez konuştu.
Müfettişlerin incelemelerini tamamladığını, delillendirmeleri yaptığını önümüzdeki günlerde de raporunu hazırlayacağını söyleyen Mehmet Tezel, şunları söyledi:
"Arkadaşlarımız şimdi ifade alma işlemine geçtiler. En ince ayrıntısına kadar takip ediyorlar. Tespit ettikleri önemli, insan hayatına neden olan aksaklıklar var. Bu kazaya tamamen işletme hatası neden olmuş. Bunlar, üretime dalmışlar, insan emniyetini unutmuşlar. Oysa önce güvenlik sonra üretim gelir. Bir kez kazaya, stoper denilen parçanın takılmaması neden olmuş. Bu kadar küçük parçayı takmazsan facia olur, bunlar kabul edilemez. Ehliyetsiz kişilere asansörü insanların canını teslim etmişler. Bir de tabi tam onu delillendiremedik ama asansörün istiap haddinin 2 bin 700 kilo olduğu söyleniyor. Ama bu aşılmış gibi. Bunun olup olmadığına da yine bakılacak. Bir de inşaatlarda yük taşıyan ve insan taşıyan asansörler farklı olur. Burada ikisini bir arada taşımışlar. Bunun için de gerekli önlemi almamışlar."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, soruşturma sonrasında da gerekli kişiler hakkında, savcılıklara suç duyurularında bulunacaklarını ve gereken cezaların de verileceğini dile getirdi.
HABERE YORUM KAT