Arap Birliği ve Türkiye Rahatsız
Arap Birliği, koalisyon güçlerinin Libya’ya yönelik bombardımanını ağır buldu ve eleştirdi. Türkiye de operasyonun yumuşatılmasını istedi.
Desteği BM Güvenlik Konseyi'nden uçuşa yasak bölge kararı alınmasında kilit rol oynayan Arap Birliği, bombardımanı ağır bulduğunu belirterek eleştirdi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, "Libya'da olup bitenler, uçuşa yasak bölge ilanından farklı. Biz sivillerin korunmasını istiyoruz, daha fazla sivilin bombalanmasını değil" dedi.
Rusya ise, İngiltere, Fransa ve ABD'den kendi ifadesiyle askeri olmayan hedeflere yönelik saldırıları durdurmalarını talep etti.
Katar da dört savaş uçağıyla operasyonda
Fransız yetkililer, Katar'ın da operasyona dört savaş uçağıyla katılacağını açıkladı.
Katar'ın adımı, ilk kez bir Arap ülkesinin Kaddafi'ye karşı saldırıda yer alması anlamına geliyor.
İspanya, İtalya ve Danimarka ile Norveç'in de askeri katkıda bulunacakları bildirildi.
NATO'ya Ankara freni
Öte yandan Türkiye de NATO'nun Libya'ya yönelik operasyon planlarının gözden geçirilmesini talep etti.
Brüksel'de 28 NATO üyesi ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla yapılan toplantıda tek itiraz eden ülkenin Türkiye olduğu yönünde haberler geldi.
Fransız haber ajansına bilgi veren bir diplomata göre Türkiye, NATO'nun operasyon planlarının, koalisyon güçlerinin Cumartesi öğleden sonra başlattığı operasyon ile geçersiz hale geldiği görüşünde.
Söz konusu kaynağa göre Ankara, hem uçuşa yasak bölgenin daraltılmasını hem de operasyonun olası sivil kayıpları göz önüne alınarak yumuşatılmasını talep ediyor.
Sonuçta toplantı, Ankara'nın itirazı nedeniyle NATO'nun Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında oynayacağı rol konusunda uzlaşma sağlanamadan sona erdi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu planın tartışılmaya devam edileceğini açıkladı.
HABERE YORUM KAT