1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Arakanlı Müslümanların Mülteci Kamplarında İlk Koronavirüs Vakası
Arakanlı Müslümanların Mülteci Kamplarında İlk Koronavirüs Vakası

Arakanlı Müslümanların Mülteci Kamplarında İlk Koronavirüs Vakası

​​​​​​​Bangladeş'te 1 milyondan fazla Arakanlı mültecinin olumsuz şartlar altında kaldığı kamplarda ilk koronavirüs vakası tespit edildi.

16 Mayıs 2020 Cumartesi 03:23A+A-

Mülteci Direktörü Mahbub Alam Talukder Covid-19 teşhisi konulan bir Arakanlı ve kampların bulunduğu Cox's Bazar'da yaşayan bir Bangladeşli'nin izole edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı sözcüsü Louise Donovan ise bu kişilerin tedavisine ve temas halinde bulundukları kişilerin takibine ve karantina altına alınmasına başlandığını duyurdu.

Bangladeş'te şu ana kadar 18 bin 863 Covid-19 vakası tespit edilirken 283 kişi hayatını kaybetti. Fakat 160 milyon nüfuslu Güneydoğu Asya ülkesinde test olanaklarının sınırlı olması nedeniyle gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu düşünülüyor.

İnsani yardım görevlileri salgının başından beri virüsün nüfus yoğunluğunun çok yüksek olduğu kamplara sıçraması halinde bir felaket yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

Derme çatma kurulan 34 kampta kilometrekare başına 40 bin kişinin düştüğünü vurgulayan Donovan bunun Bangladeş'teki ortalama nüfus yoğunluğunun 40 katı olduğunu belirtti.

Donovan perşembe günü itbariyle nisan ayı başından beri kamplarda sadece 108 kişiye koronavirüs testi yapıldığını açıkladı.

Öte yandan Donovan kamplarda geçtiğimiz ay Arakan, Burma ve Bengal dillerinde virüsün nasıl yayıldığı ve korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili sesli ve görüntülü bilgilendirme yapıldığını, kamplardaki çalışanlara hastalık önleme ve kontrol konusunda eğitim verildiğini belirtti.

Kamplardaki Arakanlıların çoğunluğu 2017 ağustos ayında Mynamar ordusunun başlattığı harekat sonrası kaçarak kamplara sığınmıştı.

Myanmar yönetimi yüzyıllardır Arakan eyaletinde yaşamalarına rağmen Arakanlı Müslümanları Bangladeşli göçmenler olarak kabul ediyor ve 1982 yılından beri vatandaşlık vermiyor.

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT