Arakanlı Müslümanlara Yaşayacak Yer Yok!
Arakanlı Müslümanlar ne kendi topraklarında isteniyor, ne de kaçak yollarla sığındıkları Bangladeş topraklarında. Arakanlı Müslümanlar, derme-çatma evlerde, ormanlık alanlarda yaşam mücadelesi veriyor.
MYANMAR'In Arakan (Rakhine) eyaletinde şiddet olaylarına maruz kalan Arakanlı Müslümanlar ile ilgili gelişmeleri takip etmek üzere bölgede bulunan Anadolu Ajansı ekibi, Arakan Müslümanları'nın Bangladeş topraklarına kaçak yollarla girdikten sonra ilk etapta sığındıkları barınaklardan birine girerek bölgeden yeni gelen aileyle görüştü. Arakan'daki şiddet olaylarından kaçan ve ölümden kurtuluş yolunu, büyük riskler alarak yasa dışı yollarla Bangladeş'e girmekte arayan Arakan Müslümanları, gelmeyi başardıkları Bangladeş'in Cox's Bazar şehrinde bir süre gizlenmek zorunda kalıyor.
Ormanlık alanı tercih ediyorlar
Gizlenmek için ormanlık alanları tercih eden Arakanlı Müslümanlar'ın bir kısmı ise bölgedeki akrabalarının evlerini ya da onların temin ettiği barınakları kullanıyor. Arakan'dan birkaç gün önce Bangladeş'e kaçan ve Cox's Bazar'ın gözden uzak bir mahallesindeki bir tavuk çiftliğine sığınan 4 Arakanlı kadından oluşan bir grup akraba ise yaşadıkları zorlukları anlatabilmek için kaldıkları derme çatma yapının kapısını Anadolu Ajansı'na açtı.
Yaklaşık 5 metrekarelik bir alanda 4 kadın, biri 3 diğeri ise 6 yaşında iki çocuğun yaşadığı derme çatma yapı, bölgedeki Kutupalong ve Leda sığınmacı kamplarındakilerden çok farklı görünüm çizmiyor. Aydınlatma için bir tek mumun bulunduğu, yatmak ya da oturmak için ise herhangi bir bez parçasının dahi olmadığı yapıda, iki çocuk toprak zeminde yatmak zorunda kalıyor. Gıda, temizlik ya da giyim malzemesi gibi hiçbir şeyin olmadığı gözlenen yapıda 4 kadın ve 2 çocuk büyük zorluklar altında yaşamalarını sürdürüyor.
Arakan'da da Bangladeş'te de istenmiyorlar
Öte yandan, Arakan Müslümanları dini tercihleri nedeniyle ülkelerinde şiddete maruz kalırken, sığındıkları Bangladeş'te de yerel halk ve yetkililer tarafından istenmiyor. Sığınmacıların kaçış güzergâhlarının yer aldığı Bangladeş ile Myanmar arasındaki Naf nehri kıyılarında çok sayıda Bangladeşli güvenlik görevlisi görev yapıyor. Arakanlılar kaçarken fark edilmeleri durumunda ya da kaçtıktan sonra gizlendikleri yerlerde yakalanmaları halinde ülkelerine iade ediliyor. Bangladeşli yerel halk ise Arakanlıların özellikle Cox's Bazar bölgesine gelmelerinden duydukları rahatsızlığı sıklıkla dile getiriyor.
MİLAT
HABERE YORUM KAT