“Andımız”ı Eleştiren Öğretmene Maaş Cezası
'Andımız'ın insan haklarına aykırı olduğunu savunan öğretmene İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından maaş kesme cezası verildi.
Öğretmen ve insan hakları aktivisti Nihat Aksoy, Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle öğrencilere yaptığı konuşmada ‘Andımız’ ın zorla okutulmasının insan haklarına aykırı olduğunu söyleyince, maaş kesintisiyle cezalandırıldı.
Radikal'den Şükrü Oktay Kılıç'ın haberine göre Bingöl 100. Yıl İlköğretim Okulu’nda 10 Aralık 2010’da ‘Evrensel Dünya İnsan Hakları Günü’ nedeniyle yapılan törende kapanış konuşmasını yapan Sosyal Bilgiler öğretmeni Aksoy, söze “Çocuklar, bugün Evrensel Dünya İnsan Hakları Günü. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın çeşitli yerlerinde maalesef insan hakları ihlal edilmektedir” diye başladı ve şöyle devam etti: “Her gün ilköğretim okullarında öğrencilere okutulan öğrenci andı da evrensel insan haklarına aykırılık teşkil ettiği halde okutulmaktadır. Şahsım olarak bu andın sizlere okutulması taraftarı değilim.” Aksoy konuşmasını bitirdiğinde başına geleceklerden habersizdi.
Üç öğretmen tutanak tuttu
Aynı günün dördüncü teneffüsünde Aksoy okul idaresine çağrıldı. Törendeki konuşması nedeniyle üç öğretmen tarafından hakkında tutanak tutulduğunu öğrendi. Aksoy hakkında soruşturma açıldı, 28 Aralık’ta ilköğretim müfettişine savunmasını veren Aksoy benzer ifadeler kullandı: “Türkiye toplumu homojen bir toplum değildir, birçok etnik yapıya sahip insanlardan oluşmaktadır. Kürt, Ermeni, Arap, Çerkes çocuklarına her gün bu ‘and’ okutularak, bu çocuklarımız tek potada eritilip, tek tipleştirilmektedir. Bu bir hak ihlalidir ve bundan dolayı, çocuklarımıza bu andın okutulması taraftarı değilim.”
“Cezayı haksız buluyor ve kabul etmiyorum”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Aksoy’a, öğrencilere ‘Andımız’ın zorla okutulmasının insan haklarına aykırı olduğunu söylediği için ‘aylıktan kesme’ cezası verdi. Aksoy “Bir insan hakları savunucusu olarak düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kendi düşüncemi öğrencilerimle paylaştım. Cezayı haksız buluyorum. Bu anti demokratik uygulamayı aydınların, sivil toplumun ve kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi.
Danıştay, ‘yasaya uygun’ demişti
‘Türküm, doğruyum, çalışkanım’ diye başlayan ve ‘Varlığım Türk varlığına armağan olsun’ diye biten ‘Andımız’ın her sabah okullarda okutulması toplumun bazı kesimlerince eleştiriliyor ve kaldırılması isteniyor. ‘Andımız’ın iptali için avukat Abdurrahim Ay’ın Danıştay’a açtığı dava geçen aylarda ‘ret’le sonuçlanmıştı. 8. Daire, kararında “Türk kelimesi bir ırkın değil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi ne olursa olsun tüm vatandaşların bir araya gelerek oluşturdukları ve herkesi kapsayan ve kucaklayan milletin ortak adı olup, davacı iddialarına itibar edilmemiştir” demişti.
HABERE YORUM KAT