Almanya'nın 100 milyar euroluk askeri harcama planı tartışılıyor
Almanya'nın silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu için 100 milyar euroluk yeni bir fon oluşturması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Almanya'nın silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu için 100 milyar euroluk yeni bir fon oluşturması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Eski Genelkurmay Başkanı Harald Kujat, güvenlik ortamındaki büyük değişiklikler nedeniyle ordu için kapsamlı savunma harcamalarına acilen ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Kujat, "Kimse bunu tehdit olarak göremez ve Rusya da bunu bir tehdit olarak görmeyecektir. Hele şu anda ordunun mevcut durumunu dikkate alırsanız" diye konuştu.
Kara kuvvetlerinin hava saldırılarına karşı korunmasının son derece önemli olduğuna işaret eden Kujat, "Bunun için bir ordu hava savunma sistemine ihtiyaç var. Ama geçtiğimiz dönemde bu tamamen kaldırılmıştır. Deniz hava kuvvetleri neredeyse kaldırıldı ve diğer birçok şey de lağvedildi" dedi.
Fon ile ilgili tepki
Sosyal Demokrat Partide siyaset yapan ve eski şansölyeler Willy Brandt ve Helmut Schmidt ile yakın çalışan Albrecht Müller ise savunma harcamalarına 100 milyar euroluk rekor bir fonun ayrılmasını eleştirerek, mevcut hükümetin ciddi bir strateji olmadan hareket ettiğini savundu.
Müller, 100 milyar euroluk özel fonun, Almanya Savunma Bakanlığının 2021 bütçesinin iki katından çok daha fazla bir miktar olduğuna dikkat çekti.
Albrecht Müller ayrıca 100 milyar euroluk silah alımının Rusya ile daha fazla gerilimi tetikleyebileceği ve dünya güçleri arasında başka bir silahlanma yarışına yol açabileceği konusunda uyardı.
Almanya Meclisi'nden ordu için ayrılacak 100 milyar euroluk fona onay
Alman Federal Meclisi, hükümetin, ordunun modernizasyonu ile silah ve teçhizat alımı için ayırmayı planladığı 100 milyar euroluk özel fona onay verdi.
Almanya'da hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile muhalefetteki Hristiyan Birlik Partisi'nin (CDU/CSU) orduya 100 milyar euroluk özel fon sağlanmasına ilişkin tasarısı, Federal Meclis’te 80’e karşı 593 oyla kabul edildi, 7 milletvekili çekimser kaldı.
Milletvekilleri, daha önce, özel fon sağlaması amacıyla hükümetin yeni krediler alabilmesine imkan sağlamak için Anayasa’nın 87/a maddesinde değişiklik yapılmasını 567 oyla kabul etti. Söz konusu maddenin değişmesine 96 milletvekili "hayır" oyu kullanırken, 20 milletvekili de çekimser kaldı.
Hedef, hava ve kara kuvvetleriyle donanmanın güçlendirilmesi
Anayasa’da değişikliğin yürürlüğe girmesi için Federal Eyalet Temsilciler Meclisinin (Bundesrat) de 3’te 2’lik çoğunlukla onay vermesi gerekiyor.
Böylelikle Alman ordusunun söz konusu fonun oluşturulması anayasa ile de güvence altına alınmış olacak.
Özel fonun oluşturulmasıyla hava ve kara kuvvetleriyle donanmanın güçlendirilmesi ve ordunun hareket kabiliyetinin artırılması hedefleniyor.
"Güvenliğin bir bedeli var"
Alman hükümeti fonu, Eurofighter ve "F-35" tipi savaş uçakları, nakliye helikopterleri, savaş gemileri ve tanklarının alınmasının yanı sıra “Heron" tipi insansız hava araçlarının silahlandırılması, askerlerin ihtiyaç duyduğu teçhizatın sağlanması ve savunma sistemlerinin geliştirilmesi gibi projeler için kullanmayı planlıyor.
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, fonun oluşturulmasını savunarak "Güvenliğin bir bedeli var." dedi.
Yıllardan beri ordunun ihmal edildiğini vurgulayan Lambrecht, 100 milyar euroluk fon ile ordunun, temel görevi olan ülkeyi savunmasını yerine getirebilecek şekilde donatılacağını kaydetti.
HABERE YORUM KAT