Almanya'dan, Rusya'ya SWIFT'te kısıtlamalara yeşil ışık
Alman hükümeti, Rusya'ya, SWIFT konusunda kısıtlamalar getirilmesine "engel olma tutumunu" değiştirerek, "hedefe yönelik ve işlevsel kısıtlamalar" getirilmesinden yana olduğunu bildirdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, yaptıkları ortak açıklamada, Rus bankalarına SWIFT'te kısıtlamalar getirilmesinden yana olduklarını belirtti.
Bakanların açıklamasında "SWIFT'den ayrılmanın oluşturacağı zararları azaltmanın yollarını arıyor ve doğru insanları etkileyecek şekilde nasıl sınırlayacağımız konusunda çalışıyoruz. İhtiyacımız olan şey, SWIFT'in hedefe yönelik ve işlevsel bir kısıtlaması." ifadelerine yer verildi.
Rusya'nın Ukrayna’ya saldırmaya başlamasından sonra Batılı ülkelerin Moskova'ya karşı açıkladıkları ek yaptırımların içinde, Rus bankalarını 200'den fazla ülkede 11 binden fazla finans kurumu tarafından kullanılan SWIFT'ten çıkarma ve Rusya'dan petrol ve doğal gaz gibi enerji ithalatı ambargosu olmaması dikkati çekmiş, eleştiriler bu alana kaymıştı.
İhtiyacı olan doğal gazın yarısından fazlasını, ham petrolün yüzde 34'ünü ve taş kömürün yüzde 50'sinden fazlasını da Rusya'dan ithal eden Almanya ise "enerji tedariki ve diğer ekonomik sonuçları" nedeniyle Rus bankalarına SWIFT'te kısıtlama getirilmesi konusunda isteksiz davranmıştı.
Almanya geçen yıl Rusya’dan yaklaşık 20 milyar avro değerinde ham petrol ve doğal gaz ithal etti. Rusya, bunların ödemelerini SWIFT üzerinden alıyor.
Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner 22 Şubat’ta, Rus bankalarına SWIFT kısıtlamaları getirilmesi konusunda, "Almanya'nın artık Rusya'dan gaz ve hammadde tedariki alamama riskinin yüksek olduğu anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de 25 Şubat’ta, Rusya’yı SWIFT'ten çıkarmanın Alman iş dünyasına olumsuz etkisi olacağını ve bunun çok fazla hazırlık gerektireceğini söylemişti.
"Rus bankalarının SWIFT'ten çıkarılmasının neden yaptırımlar içinde yer almadığına" ilişkin soruya cevap veren Hebestreit, "SWIFT'in askıya alınması teknik olarak zorlu ve aynı zamanda Almanya’daki ödeme sistemine ve Rusya ile iş yapan şirketler üzerinde büyük etki yapar. Bunun iyi hazırlanması lazım." ifadesini kullanmıştı.
HABERE YORUM KAT