Almanya'dan Kritik Türkiye Kararı: Aile Ziyareti Yasak Dışı!
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye ile ilgili yapılan seyahat uyarısı için 'Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısı ailelerini ziyaret etmek isteyenler için geçerli değil' açıklaması yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy beraberindeki heyetle Almanya'da yaptığı, Türkiye'ye yönelik yaptığı seyahat uyarılarına ilişkin temasların ardından Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu da "Almanya'nın seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor. Alman dostlarımız da Türkiye'ye tatile gelmek istiyor" dedi.
Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Önemli olan Almanya'nın bu seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor. Objektif veriler çerçevesinde (gözden) geçirmesi lazım. Alman dostlarımız da Türkiye'ye tatile gelmek istiyor.
"BİZ SON RAKAMLARI DA HEİKO'YA VERDİK"
Objektif kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi gerekiyor. Biz, son rakamları da bugün Heiko'ya verdik. Arkadaşlarımız da muhataplarına verecek. Objektif kriterler konulduğu zaman Türkiye'nin güvenli ülke listesinde olması lazım. Sağlık konusunda dünyada en iyilerden bir tanesi Almanya, bir tanesi de Türkiye.
"GEÇEN SENE 5 MİLYON ALMAN TURİST AĞIRLADIK"
Hiçbir verinin olmadığı, şeffaflığın olmadığı bazı ülkeler bu listede var, Türkiye yok. Burada görüyoruz ki siyasi saiklerle karar alınmış. Bilimsel konularda, sağlık konularında siyasi saiklerde bir ülkenin lehine ya da aleyhine karar almak, bizleri yanıltabilir ve bizi yanlış yerlere götürebilir. Geçen sene 5 milyondan fazla Alman turisti ülkemizde ağırladık. Hepsi de büyük bir memnuniyetle Almanya'ya döndüler.
"TÜRKİYE OLARAK TEDBİRLERİMİZİ ALDIK"
Hepimiz için en önemli olan şey, insanlarımızın sağlığıdır. Bizim açımızdan Türk vatandaşıyla Almanya vatandaşının veya başka bir ülkenin vatandaşının arasında bir ayrım olamaz. Hepsinin sağlığı önemli ve bunu da temin etmek için tedbirlerimizi aldık, hazırız ve inşallah yakın zamanda Almanya'dan ve diğer ülkelerden de turistleri ülkemizde huzur ve sağlık içinde ağırlayacağız.
"DAHA FAZLA DİYALOĞA İHTİYACIMIZ VAR"
Bazı Alman gazeteci dostlarımız bu olaydan dolayı Almanya'ya küsecek miyiz diye sordu. Burada küsmek olmaz, yanlış bir bilgi varsa düzeltmek bizim görevimizdir. Daha fazla angajmana ve diyaloğa ihtiyacımız var.
Sağlık Bakanlığımız da Alman muhataplarına bir mektup gönderdi. Bugün de bu konuda duyduğumuz hayal kırıklığına ilaveten nasıl çözebileceğimizi ve neler yapmamız gerektiğini konuştuk. İçişleri bakanlıklarını ilgilendirdiği için öğleden sonra da İçişleri Bakanı ile görüşeceğim. Dolayısıyla bugünkü görüşmelerimizin olumlu netice getireceğine inanıyorum ve umut ediyorum."
"BÖYLE BİR DAYATMA YAPILAMAZ"
Çavuşoğlu, Türkiye'de kullanılan bazı ilaçların Almanya'da ruhsatsız olmasının seyahat uyarısının sebepleri arasında gösterilmesine yönelik soruya "Hiçbir hastaya ya da turiste şu ilacı kullanacaksın şeklinde bir dayatma yapılamaz." şeklinde cevap verdi.
Kovid-19 tedavisinde tek bir tedavi yöntemi ya da ilacın olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Kimse zorla bir tedaviye tabi tutulamaz, kimseye zorla bir ilaç verilemez. Kovid-19'la mücadelede her ülkenin çeşit çeşit tedavileri var. Burada önemli olan hastaya tedavi olmadan önce ne tür bir tedavi istediğinin sorulması ve alacağı tedavi konusunda yazılı olurunun alınmasıdır. Tabii ki doktorlar yoğun bakımdaki ya da entübe olmuş hastalarla ilgili anlık kararlar verebilir." dedi.
"OTELERDE DE İZOLASYON BÖLÜMLERİ AYRILDI"
Çavuşoğlu, Alman Sağlık Bakanlığı ve uzmanları Türkiye'deki tedavi yöntemleri ve hastaneleri görmeye davet ettiklerini de belirterek "Türkiye'de bir turistte virüs görülürse, durumu da ağır değilse 14 günlük izolasyon sürecini isterse hastanede değil oteldeki izole bir bölgede geçirebilir. Bunun için hazırlığımız var, otellerde izole bölümler ayrıldı ki pozitif vaka varsa o kişi orada tatilini sürdürsün, diğerlerine bulaştırmadan aynı hizmetleri alsın. Her türlü alternatifi düşünerek tedbir aldık ve bunun da sertifikasyonunu Alman şirketleriyle birlikte yaptık" diye konuştu.
"FRANSA TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLEMELİ"
Çavuşoğlu, Fransa'nın, Türk donanmasının Fransız gemisini taciz ettiği iddiası ile ilgili de şunları kaydetti:
"Fransa, gerek AB'ye gerek NATO'ya doğruyu söylememiştir. Bizim gemilerimizin kilit attığı iddiası doğru değildir. Raporlarla, belgelerle biz bunu kanıtladık. NATO'ya da verdik. NATO da bu gerçeği gördü. Fransa'nın, özellikle burada yanlış bilgilendirmeyle, yönlendirmeyle Türkiye aleyhtarlığı yapmak yerine samimi bir itirafta bulunması lazım. Bizim şu anda Fransa'dan beklentimiz, doğru bilgi vermemesinden dolayı, 'ama'sız net bir şekilde bizden özür dilemesidir. Bu olabilir, birisi yanıltmış olabilir yönetimi. Dolayısıyla belgelerle ortaya çıktığı zaman da bu ülkenin, Türkiye'den özür dilemesi gerekiyor. Bizim beklentimiz bu."
"BU KONUDA AB İLE KOORDİNASYON BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"
Mevkidaşı Çavuşoğlu ile koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde güvenli turizmin nasıl yapılabileceği konusunu ele aldıklarını aktaran Maas, bunun sadece turizm sektörü için önemli bir konu olmadığını, aynı zamanda birçok insanın hayatını da etkilediğini söyledi.
Maas, "Bu konuda Avrupa Birliği (AB) ile koordinasyon sağlanması bizim için önemli." ifadesini kullanarak, AB içinde görüş birliği sağlanması durumunda virüsün yayılmasının kontrol altına alınabileceğini kaydetti.
"AİLE ZİYARETLERİ KAPSAM DIŞI"
Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat uyarısını anımsatan Maas, "Genel olarak Türkiye'ye aile veya bunun gibi sebeplerle yapılan ziyaretler Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat uyarısı kapsamı dışındadır. Bu konuda da (Türk tarafıyla) yakın temasta kalacağımız hususunda anlaştık." diye konuştu.
Maas, seyahat kısıtlamalarının kaldırılması konusunda AB'nin bir grup ülke için liste hazırladığını, bunun ilk adım olduğunu dile getirerek, "Daha başka adımlar da atılacak." dedi.
"LİSTEYİ SÜREKLİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"
Ülkesi ve AB'nin, mevcut verileri dikkate alarak salgının kontrol altına alınması için ne gibi önlemler aldığını değerlendirdiğini belirten Maas, "Bugün de (Türk tarafından) birçok bilgi ve veri aldık. Bu bilgileri ve verileri hem Sağlık hem de İçişleri bakanlığına sunacağız." şeklinde konuştu.
Türkiye ile bilgi paylaşımını sürdüreceklerini ve uzmanlar düzeyinde görüşmelerin devam edeceğini kaydeden Maas, seyahat kısıtlamasına ilişkin kararın AB içinde iki haftalık aralıklarla incelendiğini ve listenin sürekli gözden geçirildiğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Almanya'da kritik temaslarda bulunuyor.
İki bakan, Türkiye'de havalimanlarından konaklama ve yeme içme tesislerine kadar ziyaretçilerin karşılaşacakları tüm süreçleri, turizm bölgelerindeki vaka sayıları ve uygulamaya konulan sağlık sigorta sistemini Alman mevkidaşlarına tüm detaylarıyla aktaracak.
Türkiye'de uygulanan tedavi süreçleriyle ilgili bilgilerin de verileceği görüşmelerde Almanya'nın, Türkiye'ye seyahat uyarısını bir an evvel kaldırması da hedefleniyor.
AA
HABERE YORUM KAT