Almanya'da Çifte Vatandaşlık Dönemi Başladı
Almanya'da göçmen çocuklar için çifte vatandaşlık dönemi başladı.
Almanya'da Vatandaşlık Yasası'nda yapılan değişiklikle "ülkede doğan yabancı ebeveynlerin çocuklarına çifte vatandaşlık" yolunu açan düzenleme bugün yürürlüğe girdi.
Alman hükümeti tarafından hazırlanan ve 3 Temmuz'da Federal Meclis'te kabul edilen düzenlemeden yaklaşık 500 bin çocuk ve gencin yararlanacağı bildirildi. Yeni uygulamayla Almanya'da doğup büyüyen ve doğumla Almanya vatandaşlığını kazanan göçmen kökenli ailelerin çocukları artık 21 yaşına girdiğinde iki ülke vatandaşlığından birini seçmek zorunda kalmayacak ancak bunun bazı şartları olacak.
Düzenlemeye göre, Almanya'da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı verilecek. Eğitim şartına alternatif olarak mesleki eğitim veya okul diploması da kabul edilebilecek.
Düzenlemeden 1990 yılından sonra Almanya'da doğan yabancı ailelerin çocukları faydalanacak.
Daha önce göçmen kökenli ailelerin çocukları "opsiyon modeli" uygulaması kapsamında, 18 ila 23 yaşlarında Almanya vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorundaydı. Almanya'da geçen yıl yapılan genel seçimden sonra iktidara gelen Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında varılan uzlaşmayla yeni düzenlemenin yapılmasına karar verilmişti.
CDU/CSU, bu konuda Vatandaşlık Yasası'nda daha fazla değişikliğe karşı çıkarken, SPD ve Yeşiller Partisi değişikliği yeterli görmüyor.
Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, hedefin Almanya'da tümüyle opsiyon uygulanmasının Vatandaşlık Yasası'ndan kaldırılması olması gerektiğini belirterek, düzenlemenin hedefe ulaşmak için bir aşama olduğunu kaydetti.
Düzenlemenin kapsamının genişletilmesini isteyen Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck de uygulama nedeniyle birinci ve ikinci kuşak göçmen çocuklarının mağdur olduğunu belirtti.
HABERE YORUM KAT