1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları, Ahmed el-Şeraa ile görüştü
Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları, Ahmed el-Şeraa ile görüştü

Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları, Ahmed el-Şeraa ile görüştü

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock, Suriye'ye gerçekleştirdikleri ilk resmi ziyaret kapsamında yeni yönetimin lideri Ahmed el-Şeraa ile bir araya geldi.

04 Ocak 2025 Cumartesi 09:07A+A-

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Suriye'de yeni yönetimin lideri Ahmed el-Şeraa ile gerçekleştirdikleri görüşmede, "Suriye’nin yeniden inşasına destek vereceğiz" ifadelerini kullandılar.

Görüşme, Suriye'nin geleceği açısından önemli bir diplomatik adım olarak kaydedildi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Baerbock, Fransa ve Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) adına Suriye'nin önündeki yeni dönemin barışçıl ve özgür olmasına yönelik yardım teklifinde bulunduklarını belirtti. Ayrıca, Baerbock, "Yeni İslamcı yapılanmaların finansörü olmayacağız" ifadeleriyle, Suriye’deki mevcut tehditlere karşı kararlı bir duruş sergilediklerini vurguladı.

BARIŞ VE İLERLEME İÇİN DİPLOMATİK TEMASLAR SÜRDÜRÜLECEK

Görüşme öncesinde, Barrot ve Baerbock, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın duyurduğu üzere, AB adına bu ziyaretin gerçekleştirildiğini belirtti. Suriye'nin yeni yönetimiyle yapılan bu görüşme, ülkeler arasında "sürekli iletişim" ve "iş birliği" gerekliliğine dikkat çekti.

ŞAM’DA BÜYÜKELÇİLİK ZİYARETİ VE HAPİSHANE İNCELEMELERİ

Ziyaret sırasında, Barrot, Şam’daki Fransız Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Ayrıca, Baas rejiminin başkentteki işkence üssü olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’nde de incelemelerde bulundu. Barrot, Şam’daki sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelerek, bölgedeki durumu değerlendirdi.

Barrot ve Baerbock'un ziyaretinin, Avrupa Birliği’nin Suriye politikalarındaki tutumu ve bölgedeki barış için diplomatik çabaların artacağı bir döneme işaret ettiği ifade ediliyor. Yeni yönetimle kurulan bu temas, Avrupa’nın Suriye’deki diplomatik izolasyonunu aşma çabalarını pekiştirebilir.

KADIN HAKLARI VE SİYASİ DİYALOG ÖNE ÇIKTI

Baerbock, ülkede gelinen noktada bütün dini ve etnik grupların katıldığı bir siyasi diyaloğa ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, bu sürece kadınların da dahil olmasının önemini vurgulayan Baerbock, "Kadın hakları bir toplumda yaşamın herkes için ne derece özgür olduğunun ölçütüdür" diyerek, bunun önemini Suriye'deki yeni iktidar sahiplerine de net bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.

Alman Bakan, Suriye'deki pek çok Suriyeli'nin ülkelerini yeniden inşa etmek için geri dönme arzusunda olduklarını belirterek, bu arzuyu dile getirenlerin yalnızca kendi hayatlarının değil, çocuklarının ve özellikle kız çocuklarının hayatlarının güvende ve özgür olduğu sürece geri döneceklerini ifade etti. Baerbock, bu nedenle yeniden inşa, güvenlik, hukuk devleti ve tüm grupların sürece dahil edilmesinin sıkı sıkıya birbirine bağlı faktörler olduğunu vurguladı.

Baerbock, Suriye’nin uluslararası topluma geri dönüşünün otomatik bir süreç olmadığını belirterek, bunun için Suriye'nin dışarıdan müdahale edilmemesi gereken bir iç sürece ihtiyacı olduğunu savundu. Özellikle Suriye'nin komşularına seslenen Baerbock, "Suriye ne yeniden yabancı güçlerin oyun aracı olmalı ne de radikal güçler için bir deneme alanına dönüşmeli" dedi.

FRANSIZ BAKAN BARROT'TAN KÜRTLERLE SİYASİ ÇÖZÜM VURGUSU

Fransız Bakan Barrot, Suriye’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya geldi. Görüşmelerinde, "Fransa'nın müttefiki Kürtlerle bugün başlayan siyasi sürece tam anlamıyla entegre edilebilmeleri adına bir siyasi çözüme ulaşılmalıdır" dedi. Barrot, ayrıca Perşembe günü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile Suriye'de devam eden dönüşüm sürecini ele aldığını duyurdu.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum