1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Almanya sınırları kapattı, Schengen'i fiilen askıya aldı
Almanya sınırları kapattı, Schengen'i fiilen askıya aldı

Almanya sınırları kapattı, Schengen'i fiilen askıya aldı

Almanya, 16 Eylül'den itibaren Schengen Anlaşması'nı askıya alarak sınır kontrollerini yeniden başlattı. Vizesi olsa dahi 'sakıncalı' kişiler geri çevrilecek, uygulama Türk vatandaşlarını da kapsıyor.

12 Eylül 2024 Perşembe 11:52A+A-

Almanya, serbest dolaşımı öngören Schengen'i fiilen askıya aldı. 'Sakıncalı görülen' kişiler vizesi olsa dahi geri çevrilebilecek. Söz konusu karar Türkleri de etkileyecek. Bu durum, Alman yasalarına uygun hale geldi ve AB kurumlarına bildirildi. Peki karar hangi ülkeleri kapsıyor?

Almanya genel güvenlik, düzensiz göçü önleme, ülke üzerinde artan mali-insani yükü azaltma, terör ve sınır ötesi suç kaynaklı tehditlere karşı sınırlarını kapattı.

Vizenin olması da yetmiyor

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, 16 Eylül’den itibaren Avrupa Birliği içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması askıya alındı. Kara sınırlarında kontroller yapılacak ve Alman yasaları gereği, sınır polisleri vizesi olsa bile 'sakıncalı gördüklerini' ülkeye almayacak.

UYGULAMAYA TÜRKLER DE DAHİL

Kaçak Türk, Suriyeli, Afgan ya da Afrika ülkesinden birisi, ülkeye giriş izni yoksa ya da giriş yasağı varsa geri çevrilecek. İltica talep edenler ise kamplara gönderilecek. Vize alıp gelen Türkler de, bu muameleye tabi olup sınırdan geri çevrilebilecek. Kaçak Türklerin sınırlardan geri çevrilmesi de, 'doğrudan sınır polisi' tarafından uygulanacak. Durum, Alman yasalarına uygun hale geldi ve AB kurumlarına bildirildi.

HANGİ ÜLKELERİ KAPSIYOR?

16 Eylül’den başlayarak Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, Danimarka’dan gelenlere 6 ay boyunca sınır kontrolleri yapılacak. Almanya’dan bu ülkelere gidiş ise serbest olacak. Avusturya sınırlarında 11 Kasım 2024’e, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında ise 15 Aralık 2024’e kadar kontroller artarak devam edecek. Bu kontroller daha sonra uzatılabilecek. Maksimum uzatma süresi üç yıl olabilecek.

Geçen yıl sınır kontrollerinin kısmi olarak başlamasından sonra kaçak girişlerde azalma olmuştu. En çok azalma ise İsviçre- Almanya sınırında görüldü. 2023’te İsviçre sınırından Almanya’ya 18 binden fazla kaçak giriş olmuştu. Kontroller başlayınca, bu yılın ilk altı ayı sonunda sayı 6 bine geriledi.

ALMAN SINIRLARINDA "GERİ ÇEVİRME“ ANCAK SINIR KONTROLLERİ SIRASINDA MÜMKÜN

Alman sınırlarından geri çevrilenlerin sayısı 2022’ye göre 2023 yılında dört kattan fazla arttı. Alman sınırlarında "geri çevirme“ ancak sınır kontrolleri sırasında mümkün olabiliyor.

Kaçak kişi, sınırı geçmiş ve Almanya’ya ayak basmış ise iltica talep ederek süreç tamamlanana kadar kalabiliyor. Bu nedenle, kaçakları sınırlarda karşılamak oldukça önemli bir süreç oluşturuyor.

  

HABERE YORUM KAT

2 Yorum