“Almanya da ‘Şark Mes’elesi’ Gereğince Davranıyor”
Selahaddin E. Çakırgil, Almanya'da kabûl edilen karar tasarısıyla birlikte gündemleşen Ermeni meselesinin tarihî arka planını ele alıyor, “Bugün o acıların tek taraflı olarak kaşınması gerçekte emperyalistlerin korkularından kaynaklanmaktadır.” diyor.
Selahaddin E. Çakırgil, “Ermeni meselesi”ni ele alıyor:
Şimdiye kadar, haftada 4 gün olan yazılarım bundan sonra 5 güne çıkmış olup, salı ve cuma dışındaki günler, hariç her gün yayınlanacak, inş... Okuyuculara arzolunur.
***
Alman Meclisi’nin, Birinci Dünya Savaşı sırasında, en az 5-6 milyon müslümanın da ölümüyle neticelenen felaket içinden sadece ermeni halkının -o da, yarım milyondan başlayıp 1,5 milyona kadar yükseltilen- kayıplarını esas alarak bir karar çıkartması karşısında şaşırmamak gerek... Çünkü bu karar gerçekte, Miladî-19. Yüzyıl Avrupası’nın büyük devletleri sayılan ‘Duvel-i Muazzama’nın ‘Şark Mes’elesi’nin yaptırımlarının bir devamından ibarettir.
***
Devletler arasında devamlı savaşlar olur, barışlar olur... Bu, bir bakıma, insanlık komedisidir.
Ve bu oluşlar tarafların güç ve menfaat planlarına göre şekillenir.
Ama acı ve toplumların bünyesini derinden yaralayan durum, aynı ülke içinde, asırlarca bir arada yaşamış olan dinî veya etnik bir takım sosyal grupların birbiriyle savaşa tutuşmalarıdır; yani ‘iç-savaş’tır. Hele de asırlarca dostça yaşayan sosyal kesimlerin çeşitli etkenlerle birbirinin boğazına sarılması, korkunç bir felakettir.
Bunun en çarpıcı örneklerinden birisi de bizim toplumumuzda, ‘Ermeni Mes’elesi’ olarak karşımıza çık(arıl)mıştır, çıkmaktadır.
***
Müslümanlar Anadolu’ya gelip, hâkimiyetlerini adım adım güçlendirirken, Anadolu’nun özellikle doğusunda ve Bizans tahakkümünde yaşayan iki büyük sosyal grup vardı, kürdler ve ermeniler...
(...)