Almanya: Afrika'daki Katliamımıza "Soykırım" Demeyin
Alman sömürge birlikleri 1904 yılında Afrika'daki Herero halkını neredeyse tamamen katletmişti, Almanya bu katliamın soykırım olarak adlandırılmasını istemiyor.
Almanya, bugünkü adı ile Namibya'da 1904 yılında Alman askerleri tarafından neredeyse tamamı yok edilen Herero kabilesine yapılan katliamın “soykırım” olarak adlandırılmasını istemiyor.
Ancak Alman Federal Parlamento Başkanı Norbert Lammert, Zeit gazetesinde kaleme aldığı bir makalede, 1915'te Osmanlı Devleti’nin Ermenilere soykırım yaptığından bahsedenlerin, Almanların Güneybatı Afrika ülkesinde işlediği insanlık suçunu da “soykırım” olarak adlandırmaları gerektiğini kaydetti. Lammert, bugünkü ölçülere göre Herero ayaklanmasının bastırılmasının pekâlâ bir “soykırım” olduğunu vurguladı.
Bugünkü Namibya toprakları 1884 ile 1915 yılları arasında Alman-Güneybatı Afrika adı altında Almanya'nın bir sömürgesiydi. Bölgede yaşayan Herero kabilesi 1904'te ayaklanarak yüzden fazla Alman askerini öldürünce, General Lothar von Trotha, tüm kabilenin yok edilmesini emretti. Katliam öncesi sayılarının 50 bin ile 80 bin arasında olduğu tahmin edilen Hererolardan, katliam sonrası yalnızca 15 bin kişi kaldı.
Federal Alman hükümeti birkaç yıl önce Herero halkından özür dilemekle birlikte, katliamın “soykırım” olarak adlandırılmasını kabul etmedi. Ancak Almanya'da Osmanlı Devleti’nin Ermenilere soykırım yaptığı iddiaları üzerine yapılan tartışmalar, Almanya'nın Hererolara uyguladığı katliam hakkında da tartışmalara yol açtı. Federal Parlamento bu yıl bir karar alarak, Osmanlı Devleti’nin Ermenilere “soykırım” uyguladığı iddiasını kabul etti.
Herero Halkı Aç Ve Susuz Bırakılarak Yok Edildi
Alman Federal Parlamentosu’nun Osmanlı Devleti’yle ilgili aldığı karardan sonra, devlet yönetiminden yalnızca Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ermenilere soykırım uygulandığını dile getirdi.
Sol Partiden Niema Movassat, federal hükümetin ve Cumhurbaşkanı Gauck'un artık Afrika'da “soykırım”ı tanıyarak Namibya'dan özür dilemesini ve Herero kabilesinden mağdur olanlara tazminat ödemesini talep etti.
Lammert, makalesinde Herero'lara karşı Almanların yaptığı savaşın bir “ırk savaşı” olduğunu, yalnızca silahlı çatışmalarla değil, aynı şekilde hastalık, aç ve susuz bırakma gibi yöntemlerle binlerce Herero ve Nama'nın öldürüldüğünü ifade etti. Binlercesinin de toplama ve çalışma kamplarında, ağır hayat şartları altında hayatlarını kaybettiklerini belirtti.
Kaynak: Dünya Bülteni
HABERE YORUM KAT