"Alluş Suikastinde Ürdün'ün Parmağı Var"
Suriyeli muhalefet yanlısı online yayın organlarına göre; Suudi Arabistan, önde gelen muhalif liderlerden biri olan Zehran Alluş'un öldürülmesinde Ürdün'ün parmağı olduğunu düşünüyor.
Arabi21 sitesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Riyad'ın Ceyşul İslam lideri Zehran Alluş'un 25 Aralık'ta hava saldırısı ile hedef alınmasında Ürdün'ün dahli olduğunu düşündüğü ifade edildi. Ceyşul İslam, Suriye'nin başkenti Şam ve kırsalında etkin olan en güçlü muhalif grup olarak biliniyor.
Haberde ifadelerine yer verilen diplomat şunları dedi:
"Ürdün güvenlik servisi, Alluş'un Suudi Arabistan'la ilişkilerinden dolayı elde ettiği avantajla Ürdün'ün egemenlik haklarını ihlal ederek, hiç bir koordinasyon olmadan sınırdan geçiş yaptığına inanıyordu."
"Ürdün'ün suç ortaklığına dair bilgiler, Suud Krallığı'nın öfkesine yol açtı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu."
Rusya'nın Suriye'ye müdahale kararı alması sonrası Amman ve Moskova arasında yakın ilişkiler kurulmaya başlanmıştı.
23 Kasımda, Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Viyana'da yaptığı açıklamada, ülkesi ve Ürdün'ün Suriye'deki askeri aktivitelerin koordinasyonu konusunda anlaştığını ve bu koordinasyonun Ürdün'ün başkenti Amman'daki merkez üzerinden yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtmişti.
Bu açıklamadan bir ay sonra Ürdün Kralı Abdullah, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmesi sırasında, Suriye'de siyasi bir çözüm bulmanın tek yolunun Rusya'nın güçlü bir rol üstlenmesi ile mümkün olacağını söyledi.
Ürdün, Aralık ayında Washington ve Moskova ile koordineli bir şekilde, bir 'terör örgütleri' listesi hazırladı. Bu gruplar, rakip güçler olan Rusya ve ABD tarafından mutabık olunan ortak hedefler olması hesaplanıyordu.
ÖSO Güney Cephesi'nden adını vermek istemeyen bir kaynak, Londra merkezli Al Araby al Jadeed gazetesine iki ülke arasındaki bu koordinasyonun Deraa'daki muhalifler için hiç de iyiye işaret olmadığını ifade etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:
"Güney Cephesi, Ürdün yönetiminin Rusya ile iletişim halinde olduğunun ve Esed rejimi ile bazı sorunları koordine ettiğinin farkındaydı. Fakat bu anlaşmaların uygulanması olumsuz etkileri olabilecek yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor olabilir"
Bir diğer sinyal ise, Ürdün'ün Deraa'daki savaşın seyrine dair duruş değiştirmesiydi. İddiaya göre, Suriye istihbaratının başındaki isim Ali Memluk son zamanlarda sınır bölgesini tartışmak için Amman'ı ziyaret etti.
Al Quds al Arabi gazetesinin haberine göre, 2015 yılının Aralık ayında Memluk, Amman'da üst düzey yetkililerle buluştu. Bu buluşmada, önemli ve gizli yolculuğunu potansiyel güvenlik sorunlarına yönelik tartışmalar da yaşandı.
Kaynak: Mepa News
HABERE YORUM KAT