Alkol tüketiminin sonuçları: Aile içi şiddet, cinsel saldırı, cinayet...
Sefa Saygılı, zincir marketlerde içki satışına dair bilgiler vermeye devam ederken alkolün topluma zararlarını da irdeliyor.
Sefa Saygılı / Yeni Akit
Evet, Migros’ta alkollü içki satılmamalı!
Avrupa'da alkol satmayan Migros, Türkiye'de nasıl satabiliyor?
Geçen haftaki yazımızda Avrupa’daki ve bilhassa merkezi olduğu İsviçre’deki Migros’larda alkollü içki satışının olmadığını yazmış ve ‘neden su gibi alkolün kullanıldığı bu ülkelerde içki satılmazken ülkemizdekilerde satılmaktadır?’ diye sormuştuk.
Çünkü Migros’un kurucusu Gottlieb Duttweiler, toplum sağlığını korumak için bu yasağı getirmiş; alkol alışkanlığının insanları yoksulluğa sürüklediğini ifade etmişti. Aradan yaklaşık 100 yıl geçtikten sonra alkol lobisi zehirli faaliyetine dönmüş ve bu yasağın kalkması için kampanya başlatmıştı. Bunun üzerine 2020’de 630 binin üzerindeki Migros kooperatif üyesi oylamaya katılmış, yüksek bir oranla yasağın devamına karar verilmişti.
İşte Migros’a bunu sorduk ve dedik ki; “Bizdeki Migrosçular Avrupa ülkelerindeki kadar insanların sağlığını neden düşünmez ve yasağı uygulamazlar?”
Maalesef cevap Migros yöneticilerinden gelmedi, trollerden çirkin, hakaretlerle dolu ve saygısız hücumlara maruz kaldım. Hepsi alkolü savunuyor ve küfürler ediyordu.
Hâlbuki alkole karşı olmak insanımızı düşünmek ve toplumumuzu tehlikelerden korumak demektir. Alkolün insan sağlığına ve toplum hayatı üzerine saymakla bitmeyen bedeni, ruhsal ve toplumsal zararları vardır ve bunları sıralamak bir gazete yazısına elbette sığmaz. Ancak toplumu etkileyen bazılarından söz etmek istiyorum:
Sadece ABD’de yetişkin nüfusun % 10’unun alkolle problemi vardır. Alkol, cinayetlerin % 86’sında, şiddet suçlarının % 37’sinde, cinsel saldırganlığın % 60’ında, evlilikte şiddetin % 57 erkekte, % 27 kadında, çocuğa kaba kuvvetin % 13’ünde, hırsızlık ve çalma suçunun % 27’sinde sorumlu tutulmaktadır. Şiddet içeren suçlar ile alkol alımı arasındaki güçlü ilişki çok açıktır. Çeşitli ülkelerden on binleri aşan suç incelendiğinde, şiddet uygulayanların 2/3’ünün suç esnasında alkol almış olduğu ve mağdurların yaklaşık yarısının suça kurban gittikleri dönemde alkollü oldukları bildirilmiştir. Tedavi olmak için hastaneye yatışların (yetişkinler için) % 20’si alkolle ilgili hastalıklar sebebiyledir. Sirozun % 32, dudak ve ağız boğaz kanserinin % 29, karaciğer kanserinin % 25, cinayetlerin % 20, intiharların % 11 alkolden kaynaklandığı hesaplanmaktadır. Alkol kullanımından doğan problemlerin maliyeti ABD’de yıllık 400 milyar doları bulmaktadır.
Yine İngiltere’nin yarıya yakını düzenli alkollü içki içmektedir ve bunların 2 milyonu aşırı kullanmakta, 1 milyonu ise alkole bağlı ciddi sorunlar yaşamaktadır. İstatistiklere göre bu ülkede; yangın sonucu ölümlerin % 80’inde, ciddi kafa travmalarının % 65’inde, cinayetlerin % 50’sinde, trafik kazalarının % 40’ında, ev kazalarının % 30’unda alkol tüketiminin etkisi söz konusudur.
Bizim derdimiz bir hekim, bir psikiyatri uzmanı olarak insanlarımızı alkollü içkilerin yıkıcı ve tahrip edici tesirlerinden korumaktır. Bilmem anlatabildik mi?
Şimdi tekrar Migros’çulara soruyoruz:
Alkollü içkilere yasağı neden getirmiyor ve ülkemiz insanlarına kötülük ediyorsunuz? Kurucunuzun vasiyetini neden çiğniyorsunuz?
DÜNYAYI ALDATANLAR
Gazetemizin değerli yazarı Ali Erkan Kavaklı son yazısında ‘Dünyayı Aldatanlar’ kitabımızdan söz etmiş ve herkese tavsiye etmiş. Yazısını şöyle tamamlamış:
“Fen bilgisi ders kitapları gençleri onların fikirlerini telkin ediyor.
Prof. YUSUF TEKİN, DÜNYAYI ALDATANLAR’ı öğretmenlere tavsiye etmeli, bu konuda öğretmenlere seminerler verdirmeli, kitabı okul kütüphanelerine koydurmalı.
En önemlisi fen bilimleri kitaplarındaki pozitivist bakış açısı değişmeli. 170 yıl önce ortaya atılmış, maddenin ve insanın varlık nedenini açıklayamayan, hayatın anlamsız olduğunu iddia eden 19. yüzyıldan kalma bakış açısı terk edilmeli.
Bakanlık, gençleri ateizm ve dinsizlik girdabına düşüren bakış açısı yerine; TEVHİDİ bakış açısı ile yazılan bu kitapları ders kitabı olarak okutmalı.”
HABERE YORUM KAT