Ali Koç kulüplere 'kamu desteği' istiyor!
Türkiye futbolunun dört büyükleri olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un mali tabloları sahadaki performanslarıyla benzerlik gösteriyor. Milyarlarca borcu olan takımlara kamu neden maddi destek sağlamalı?!
HAKSÖZ HABER
Futbolda takımların milyarlarca dolar borcu olduğu daha önce kamuoyunun gündemine gelmiş konuyla ilgili düzenlemeler yapılmış ve futbol kulüplerinin borçları yeniden yapılandırılarak kulüplerin borçlarının ödemeleri kolaylaştırılmıştı. Ancak futbol kulüpleri sergiledikleri oyun gibi maliyetlerinde de aşırıya kaçmaya devam ederken borçlarını katlamaya devam ediyor. Üstelik kulüpler devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade ederek mali sorumsuzluklarının ceremesini kamuya da yansıtmak istiyor!
Daha önce yapılan yapılandırmada, kulüplerin toplam finansal borçlarının iki yılı ödemesiz olmak dokuz yılda ödenmesi öngörülmüştü buna rağmen Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamalara göre 31 Mayıs 2021 itibarıyla 4 kulübün toplam borcu 17,38 milyar lira ve her geçen gün bu rakamın arttığı ifade ediliyor.
Öz kaynakları düşen ve döviz yükümlülükleri bulunan dört spor kulübünden üçü zarar ederken yalnız Fenerbahçe 1 Haziran- 30 Kasım döneminde kâr elde etmeyi başarmıştı. KAP’ta yer alan bildirimlere göre 5 milyar 960 milyon lirayla en borçlu kulüp Fenerbahçe oldu. Sarı lacivertli kulübün şirket borcu 3 milyar 740 milyon, dernek borcu ise 2 milyar 220 milyon lira.
Fenerbahçe’yi, 5 milyar 474 milyon liralık borçla Beşiktaş takip ediyor. Siyah beyazlıların 3 milyar 868 milyon liralık şirket, 1 milyar 606 milyon liralık da dernek borcu bulunuyor.
Galatasaray’ın toplam borç miktarı 4,51 milyar lira. Sarı kırmızılı ekibin şirket hanesinde 3 milyar 27 milyon lira, dernek hanesinde ise 1 milyar 484 milyon lira borç mevcut.
Trabzonspor'un toplam yükümlülüğü 1,44 milyar lira. Şirket ve bağlı tüm ortakların hesabını tek kalemde paylaşan bordo mavili kulübün toplam yükümlülüğü 1 milyar 441 milyon lira.
Takımlar borçlarını katladıkları gibi yaşadıkları mali sıkıntıları aşmakta da zorluk çekerken çareyi devletten alacakları desteğe bağlıyor.
Fenerbahçe Futbol Kulübü Başkanı Ali Koç katıldığı Avrupa Ligler Birliği toplantısında devletin yardımına ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Branşların çoğunda neredeyse sıfır gelir var. Gelir olanlar da maliyeti karşılamıyor. Bu bize çok yük getiriyor. Ne kadar devam ettirebiliriz, soru işareti. Kulüplerin statüsü değişsin demiyorum ama bu kulüplere kamu şirketleri tarafından yatırım yapılması gerekiyor." dedi.
Ali Koç yaşadıkları ekonomik problemler nedeniyle UEFA’dan anlayış beklediklerini ifade ederek, “İş insanıyım. Biz, aynı zamanda futbol kulübünden fazlasıyız. Yaptığımız bu farklı spor etkinlikleri bize finansal zorluklar da getiriyor. Geçen sene Türkiye Olimpiyatlara 108 sporcu ile katıldı, bu sporcuların 22’si Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusuydu. Bu branşların çoğunda ise neredeyse sıfır gelir var. Gelir olanlar da maliyeti karşılamıyor. Bu bize çok yük getiriyor. Bunları ne kadar devam ettirebiliriz, soru işareti. Kulüplerin statüsü değişsin demiyorum ama bu kulüplere kamu şirketleri tarafından yatırım yapılması gerekiyor.
2012-2013 yıllarından önce TL güçlüydü ve daha iyi bir yapı vardı. Bu yapı, kulüplerin borçlanma iştahını arttırdı. 2013’ten sonra TL değer kaybetmeye başladı ama kulüpler harcamalarını azaltmadı ve bu harcamaların çoğu kredi ile yapıldı. 2018’den sonra da kulüpler borçlanmalarıyla hizmet göremez hale geldi. Devlet bankalarıyla yapılandırılmaya gidildi. Bu kısa süre için bize nefes aldırdı. Enflasyon, döviz kuru ve pandemi derken yayın gelirlerinde de düşüşler yaşandı ve sistem işleyemez hale geldi. Gelirlerimiz TL üzerinden, masraflarımızın ise %80-85'i döviz üzerinden. UEFA’nın bizi anlaması gerekiyor.” dedi.
HABERE YORUM KAT