Aldatmaca ve Oyalama Taktiği Sürüyor!
Firavun Hüsnü Mübarek’i deviren göstericilerin, “Taleplerimiz karşılanmazsa Tahrir Meydanı’nı terk etmeyeceğiz” ultimatomundan sonra, yönetimi üstlenen ordu dün parlamentoyu feshedip anayasayı askıya aldığını açıkladı.
Taleplerinin sadece ikisinin karşılanmasını yeterli bulmayan göstericiler, "Ordunun tıpkı devrik diktatör Hüsnü Mübarek gibi 'aldatmaca' ve 'oyalama' taktikleriyle bizleri oyalamasına müsade etmeyeceğiz ve taleplerimiz kabul edilinceye kadar Tahrir Meydanı'ndayız" restini çekti.
Hüsnü Mübarek'in halk ayaklanması sonucu görevinden istifa etmesinden sonra Mısır'da yönetimi üstlen ordu, tıpkı 18 gün istifa etmemek için direnen Firavun gibi "aldatmaca" ve "oyalama" taktikleri uyguluyor. Hüsnü Mübarek'i deviren Mısır halkının, "Reform taleplerimiz karşılanıncaya kadar Tahrir (Kurtuluş) Meydanı'nı boşalatmayacağız" ultimatomundan sonra, dün akşam saatlerinde Mısır devlet televizyonu, Yüksek Askeri Konsey'in parlamentoyu feshetme ve anayasayı askıya alma kararlarını duyurdu. Ordu ayrıca bir komite kurularak yeni anayasa yapılacağını bildirdi. Ayrıca Yüksek Askeri Konsey'in 6 ay boyunca veya parlamento ile cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılana kadar görevde kalacağı açıklandı. Ordu yeni kararlar ile Mübarek sonrası Mısır'da sivil yönetim ve demokrasiye geçiş taleplerinde bulunan göstericilerin iki önemli talebini karşılamış oluyor. Yüksek Askeri Konsey ayrıca göstericilerin talepleri doğrultusunda yeni anayasa oluşturmak için komite kurulacağını da duyurdu. Mısır'da parlamentonun hem üst hem de alt kanatları feshedildi. En son Kasım ve Aralık'ta yapılan seçimlere iktidar partisi tarafından hile karıştırılırken, muhalefetin de meclise girmesi engellenmişti.
Tahrir Meydanı'nı terk etmeyen protestocular ise önceki gün verdikleri ultimatomda, Mübarek döneminden kalma olağanüstü hal yasalarının kaldırılması, bütün siyasi suçluların serbest bırakılması, askeri mahkemelerin lağvedilmesi, dördü sivil biri askeri personel olmak üzere 5 üyeden oluşan geçici bir başkanlık konseyininin kurulmasını istemişti.
Tahrir Meydanı'ndaki göstericiler, taleplerinin sadece ikisinin karşılanmasını yeterli bulmadıklarını belirterek, "Yönetimi üstlenen ordunun, tıpkı devrik diktatör Hüsnü Mübarek gibi 'aldatmaca' ve 'oyalama' taktikleriyle bizleri oyalamasına müsade etmeyeceğiz ve taleplerimiz kabul edilinceye kadar Tahrir Meydanı'ndayız" restini çektiler.
Mısır'da 2005'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hüsnü Mübarek'in ardından büyük oy farkıyla ikinci olan Ayman Nur ise, Yüksek Askeri Konsey'in açıklamasını, "devrimin zaferi" olarak nitelendirdi. Ayman Nur, Konseyin attığı adımların, hükümet karşıtı protestocuları tatmin etmesi gerektiğini belirtti.
Tahrir'de hareketli saatler
Kahire'de göstericilerin kamp kurduğu Tahrir Meydanı'na ordunun çadırları temizlemek için müdahalesi ile binlerce gösterici şehrin merkezine akın etti. Göstericilerin, ordu söz verdiği reformları yapana kadar meydanda kalacaklarına yemin ettikleri gözlendi. Askeri polis göstericilere Tahrir Meydanı'nda hayatın normale dönmesi ve çadırları kaldırma çağrısında bulunurken, protestocular "Ordu ve halk birleşiktir" ve "Zafere kadar devrim, devrim" sloganları attı. Askeri polis meydanda trafiğin yeniden başlaması için göstericileri dağıtmaya çalışırken, asker ile göstericiler arasında zaman zaman kargaşa yaşandı. Meydanın bazı yerlerinde ise göstericiler araçların geçmesi için yol gösterirken, bazıları da yerleri süpürerek meydanı temizledi.
FEYZA AKYIL / YENİ AKİT
HABERE YORUM KAT