Akdeniz’de Rum Kesimini Destekleyen AB’den Türkiye'ye Çifte Standart
Rum kesiminin tek taraflı sondaj çalışmalarına destek veren AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine yaptırım kararı uygulayacak.
Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleriyle ilgili olarak atacağı adımları içeren taslak bildiri yayımladı. Reuters'ın haberine göre Avrupa Birliği, Türkiye'ye verilen katılım öncesi yardımlarını kesme kararı aldı.
AB'nin yayımladığı taslağa göre Avrupa Birliği, Türkiye ile hava ulaşımı görüşmelerini ve üst düzey diyaloğu durduracak. AB ayrıca kararın kabul edilmesi durumunda Türkiye'ye üyelik görüşmeleri sürecinde verdiği desteği 2020 yılında kesecek ve Avrupa Kalkınma Bankası'ndan da Türkiye'ye verdiği borcu/krediyi gözden geçirmesi istenecek.
TASLAK BU AKŞAM GÖRÜŞÜLECEK
Reuters'a göre taslak metinde Türkiye'nin sondajlara devam etmesi durumunda AB'nin daha kısıtlayıcı önlemler alabileceği de aktarılıyor. Ajans, bu akşam Brüksel'de görüşülecek taslak metnin Pazartesi günkü AB Dışişleri Bakanları toplantısından sonra açıklanmasının hedeflendiğini duyurdu.
BBC'nin haberine göre, AB, üyesi olan ve Türkiye'nin tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti'ni adanın tamamında egemen devlet olarak görüyor ve Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs ile yaptığı münhasır bölge anlaşmasını da bu nedenle tanımıyor. Türkiye son dönemde Kıbrıs açıklarına iki doğalgaz arama gemisi göndermişti.
DOĞU AKDENİZ'DE SONDAJ
Doğu Akdeniz'de GKRY tarafından tek taraflı olarak ilan edilen sözde 13 parsel var. GKRY söz konusu parselleri uluslararası şirketlere ihale ederek lisanslandırıyor.
Bölgede sözde 2, 3 ve 9'uncu parsellerde İtalyan Eni ve Güney Koreli Kogas şirketlerinin müşterek lisansı bulunuyor. Fransız Total ve İtalyan Eni 6 ve 11'inci parsellerde eşit pay sahibiyken, 8'inci parselde Eni tek başına yer alıyor.
12'nci saha ise ABD'li Noble, İngiliz BG ve İsrailli Delek ve Avner şirketlerinin hisselerinden oluşuyor. 10'uncu parselde ABD'li Exxon Mobil ve Katar Petroleum ortaklığı söz konusu. Bu arada 1, 4, 5, 7 ve 13'üncü parseller için görüşmeler devam ediyor.
Türkiye ve KKTC'nin haklarının bulunduğu bölgede yalnızca sözde 10 ve 11'inci parsellerde çakışma meydana gelmiyor. Diğer parsellerin hepsinde münhasır ekonomik bölge tartışmaları devam ediyor.
HABERE YORUM KAT