Aile Yasasına Psikologlardan Tepki
Kadını koca şiddetinden korumak amacıyla hazırlanan yasa tasarısına uzmanlardan tepki var.
‘Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı’ Meclis alt komisyonundan geçti. “Kadınları koca şiddetinden korumak” adı altında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarısı tepki topluyor. Tasarının, ‘koca düşmanlığına’ varan mevcut şekli ile yeni sosyal sorunlara neden olmasından endişe ediliyor. Akit’e konuşan uzmanlar AB baz alınarak oluşturulan bu tasarının aile yapısını bozacağını belirterek, tasarının yeniden gözden geçirilmesini istediler.
Talha Çolak'ın haberi:
GAYRİ MEŞRU İLİŞKİ ARTACAK
Psikolog Sema Maraşlı, tasarının aile kavramının kalmadığını Avrupa’yı örnek aldığını ifade ederek ”Avrupa, kadınları canavarlaştırdı ve aileler bitti. Aynı şeyi bizim ailemize de yapmaya çalışıyorlar. İnsanlar evlenmekten vazgeçecekler. Bu yüzden gayrimeşru ilişkiler artacak” uyarısında bulundu.
ERKEĞİN ELİ KOLU BAĞLANDI
237 tane feminist kadın derneğinin bu kanunun çıkması için bastırdığını ifade eden Maraşlı, “Şiddetin arttığı yok. Şiddeti artıran da yok zaten. Sadece basında fazla yer aldığından dolayı bu şekilde görünüyor. Basın aşırı derecede abartıyor. Kanun çok ağır zaten, erkeğin elini kolunu bağlamış durumda” dedi.
ERKEĞE DE ŞİDDET VAR
Psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan da, AB ile Türkiye arasında kültür farklılıkları olduğunu vurgulayarak, “Tasarı bu gözetilerek yapılmalı. Sadece kadın ön planda tutulur erkek geri plana atılırsa yanlış olur. Kanun sadece kadını savunursa bunda feminist yaklaşımların etkisi olduğu düşünülür. Erkeğin kadına şiddeti gibi kadının da erkeğe şiddeti vardır” şeklinde konuştu.
KADININ GİTTİĞİ YERE KARIŞMAK SUÇ
Yeni kanun teklifine göre, erkeğin kadına sesini yükseltmesi, gittiği yere karışması suç sayılıyor. Kadın bağıran kocasını şikâyet ederse, kocaya evine yaklaşamama cezasından hapis cezasına kadar çeşitli cezalar verilebilecek.
PARA VERMEMEK SUÇ
Tasarıda itme ve saç çekme de şiddet sayılıyor. Ayrıca hakaret ve para vermeme de duygusal şiddet olarak değerlendiriliyor. Bir kadın ömründe bir kez bile bunlardan birine maruz kalmışsa şiddete uğramış olarak kabul edilecek!
KOCANIN MAAŞINDAN KESİLİP EŞİNE VERİLECEK
Eğer koca ceza alırsa, evine, mahallesine ve çocuğunun okuluna yaklaşamayacak, bunların hepsi suç sayılacak. Erkek karısı ile iletişime geçmeye çalıştığında bile on beş günden altı aya kadar hapis cezası alacak. Ayrıca adam bu arada kadına nafaka da vermek zorunda olacak, memursa maaşından kesilecek yoksa da ödemediğinde hapis yatacak.
ŞİKÂYETLER GERİ ALINAMIYOR
Tasarı ile kadınlar, kızgınlıkları geçtikten sonra şikâyetini almak için başvuruyorlar; fakat alamıyorlar. Erkeğe hapis cezası verilmişse ceza para cezasına çevriliyor. İki erkek arasındaki kavgada şikâyetlerini geri alınması ile dava sonuçlanırken, karı koca arasında geçmişse şikâyetlerini alma fırsatı tanınmıyor. Delil olup olmaması veya şahit gösterilip gösterilmemesi hâkimin takdirine bırakıldı.
NİŞANLILARI DA KAPSIYOR
Ayrıca teklif edilen kanun sadece evlileri değil, sevgilileri, nişanlıları, birlikte yaşayanları da kapsıyor. Mesela nişanlı çiftten erkek ayrılmak istiyor. Kız onu şikâyet ederse erkek yandı. Ona da kadına şiddet kapsamında duygusal şiddet yaptığı için aynı cezalar gelecek.
YENİ AKİT
HABERE YORUM KAT