“Aile toplum binasının temel taşıdır”
Özgür-Der Ankara şubesinde üniversiteli gençlerindersleri bu hafta “Aile Oluşumunda Doğru Niyet, Eş Seçiminde Doğru Karar, Evlilikte Denklik” programı ile devam etti.
Özgür-Der Ankara şubesindeki sunumu araştırmacı-yazar Fatma Kutluoğlu hem erkek öğrencilere hem kız öğrencilere ayrı ayrı gerçekleştirdi.
Erkek öğrencilere dönük giriş konuşmasını Ankara Şubesinden Hakkı Öğüt, kız öğrencilere giriş konuşmasını da Özgür-Der Şube Başkanı Yasemin Öğüt gerçekleştirdi ve yapılan programların nedenine ve gerekliliğine değinildi.
Daha sonra “Evlilik Öncesi ve Sonrası Müslüman Gençlerin Fıkhı" başlıklı seri seminerler koordinatörü Zehra Türkmen ise Fatma Kutluoğlu’nu kısaca tanıttı ve ardından sözü Kutluoğlu’na verdi.
Fatma Kutluoğlu aile konusuna giriş yapmadan önce Müslümanların genel olarak hayata nasıl bakması gerektiğini anlattı ve şunları vurguladı: “Bizi yaratan Cenabı Hak bizi başıboş bırakmadı. Bize Kitap gönderdi. Orada bize kul ile kulun; kul ile Rabbin; kul ile tabiatın nasıl bir bağ kurması gerektiğini anlatır. Hayatımızın her alanını tanzim edecek bilgiler verir. Zaten İslam’ı da diğer dinlerden ayıran en önemli özellik budur. İslam öznedir, İslam aktiftir, İslam’ın hayatımızın her alanına dair söyleyecek bir sözü vardır. Cenabı Hak insan için dünya ve ahiret mutluluğu ister. Dünyadaki sosyal mutluluğun en birincil yolu ise uygun evlilik yapmaktır.”
Girizgahın ardından Kutluoğlu aile konusuna Rum suresi 21. ayeti ile giriş yaptı ve konuşmasına şöyle devam etti: “Aile toplum binasının temel taşıdır. Ailenin varlığı Sünnetullah gereğidir, Allah’ın ayetlerinden biridir. Gençlerin tecrübe ve bilgi eksikliği var. Buradaki bilgi eksikliğinin temeli ‘Ben Kimim?’ sorusundan doğuyor. Müslüman olduğunu iddia eden gençler hayatlarının her alanında olduğu gibi eş seçimi aile kurmada da Allah’ın rızasını gözetmeliler.”
Fatma Kutluoğlu daha sonra evliliğin İslami ve insani şartlarını anlattı. Sağlıklı bir evlilik için 5 temel özelliğinin olduğunu söyledi: “Sevgi, Saygı, Sadakat, Sabır ve Samimiyet. Yani 5S kuralı diyebiliriz. Çağımızda haz ve hıza esir olmuş bir gençlik yetiştirmek istiyorlar. Haz ve hız insanda mantığı engeller. Ben âşık oldum evleneceğim diye yola çıkanların birçoğu hüsrana uğruyor. İrade sahibi insan dengeli olmak zorundadır. Sevgi gereklidir ama yeterli değildir. Saygı olmazsa eğer sevgi muhakkak nihayetlenir. Saygı, sevginin koruyucusudur. Uyum için ise hoşgörü ve sabır gerektirir.
Evlilik sadece nefis tatmini değildir. Böyle görürseniz eğer hayvandan farkınız kalmaz. Evlilik meşru zeminde nefsin hem tatmini ama hem de nefsin korunmasıdır. İnsanın halife olma yani yeryüzünü imar ve ıslah etme misyonu vardır. Bu misyonun da ilk yeri evliliktir. Önce evini imar ve ıslah etmeli, daha sonra da toplumu.”
Kutluoğlu konuşmasına eş seçimi meselesi ile devam etti: “Evlilikten ne beklediğini, evliliğe ne anlam yüklediğini bileceksin. Kendini tanıyacaksın, bileceksin. Nasıl biri istediğini bileceksin. Olmasını muhakkak istediğiniz ve istemediğiniz şeyleri bir kâğıda yazın. Net olun. Olmazsa olmazların iki temeli vardır: birincisi Allah’ın rızası, ikincisi ise karakterinizdir. İslami olarak kriter ise Kur’an’da iman ve iffet/ahlaktır. Yetiştiği aileye iyi bakın. İnsan ailesini yansıtır. Rasulullah Efendimiz (s) bir hadisinde şöyle diyor: ‘Bataklıkta yetişen gülü almayın. Nedir o? Kötü ailede yetişmiş güzel kadın.’ İlk dönemeçte sana Allah’a ısmarladık diyecek insanla yol yürünmez. Sana değer verene değer ver.”
Program sorular ve cevaplar kısmı ile zenginleşti ve erkek öğrencilerin programı öğle namazı öncesi, kızların da ikindi ezanı sonrasında tamamlandı.
HABERE YORUM KAT