1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan İslam Emirliği Türkmenistan ile TAPI projesini resmen başlattı
Afganistan İslam Emirliği Türkmenistan ile TAPI projesini resmen başlattı

Afganistan İslam Emirliği Türkmenistan ile TAPI projesini resmen başlattı

İslam Emirliği Başbakanı ayrıca Türkmenistan'ın bu girişimle iki ülke arasındaki ilişkileri ve dostluğu geliştireceğini belirtti.

11 Eylül 2024 Çarşamba 21:46A+A-

Afganistan İslam Emirliği Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund, 11 Eylül Çarşamba günü Herat'ta yaptığı açıklamada, TAPI projesine ilişkin çalışmaların başlamasının Afganistan ve Türkmenistan arasındaki ilişkileri güçlendireceğini söyledi.

Ahund TAPI projesinin Türkmenistan'daki açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bu proje başta Afganistan olmak üzere komşu ülkelerle iyi ilişkiler sürdüren Türkmenistan'ın ulusal lideri, Devlet Başkanı ve diğer yetkililerin iyi niyetlerini göstermektedir."

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ise iki ülke arasındaki ilişkilerin devam edeceğini vurgulayarak Türkmenistan'ın Aşkabat ve Kabil arasındaki bağları güçlendirmek için sürekli çalıştığını ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı video konferans üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türkmenistan ile Afganistan arasındaki iyi ilişkiler devam ediyor. TAPI projesinin ve diğer projelerin başlatılması sadece Afganistan için değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler için de faydalıdı. Türkmenistan, Afganistan ile bağlarını güçlendirmek için çabalıyor"

Türkmenistan Devlet Başkanı törende aynı zamanda TAPI projesinin Afganistan ile gerçek bir kardeşliği ve Türkmenistan siyasetinde yeni bir dönemi temsil ettiğini de sözlerine ekledi.

"Türkmenistan ulusal lideri" olarak lanse edilen Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Kurbangulu Berdimuhamedov ise şunları söyledi: “Türkmenistan ve Afganistan'ın tarihi ilişkileri var ve bugün kardeşlik bağlarını dünyaya kanıtladılar. Türkmenistan, Afganistan ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini sürdürüyor. Bu projeler bölgesel güvenlik için de önemlidir ve Orta Asya'yı Güney Asya'ya bağlayacaktır."

Türkmenistan, Afganistan'da büyükelçiliği açık olan ülkelerden biri konumunda ve geçtiğimiz dönemde İslam Emirliği'nin Aşkabat'taki büyükelçisini de resmen kabul etmişti.

TAPI projesi nedir?

TAPI projesi 1.840 kilometreyi kapsıyor ve bunun 214 kilometresi Türkmenistan'da tamamlanmış durumda. Kalan çalışmalar yakında Afganistan'da başlayacak. Türkmenistan'dan gelen bu doğal gaz boru hattı, 5 milyar metreküpü Afganistan'a, 14 milyar metreküpü Pakistan'a ve 14 milyar metreküpü Hindistan'a olmak üzere 33 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak.

Projenin toplam maliyetinin 10 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Emirhan Muttaki sözlerine şu şekilde devam etti: “TAPI projesi yılda 33 milyar metreküp gaz taşıyacak, bunun 5 milyar metreküpü Afganistan'a, 14'er milyar metreküpü ise Pakistan ve Hindistan'a gidecek.”

Muttaki ayrıca TAPI projesinin uygulanmasının Afganistan, Türkmenistan, Pakistan ve Hindistan dahil olmak üzere ilgili ülkelerin büyüme ve kalkınmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Afganistan Sanayi ve Maden Odası Başkanı Şerbaz Kaminzada da projeyle ilgili olarak şunları söyledi: "TAPI projesinin tamamlanması Pakistan, Hindistan, Afganistan ve Türkmenistan ekonomilerini dönüşüme uğratacak çünkü önemli miktarda enerji Orta Asya'dan Güney Asya'ya aktarılacak."

TAPI projesine ilişkin çalışmalar 2018 yılında Herat'ta Afganistan, Türkmenistan, Pakistan ve Hindistan'dan üst düzey yetkililer tarafından başlatılmış olsa da, proje daha sonra belirsiz nedenlerle durdurulmuştu.

HABERE YORUM KAT