1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan İslam Emirliği BM raportörünün ülkeye girişini yasakladı
Afganistan İslam Emirliği BM raportörünün ülkeye girişini yasakladı

Afganistan İslam Emirliği BM raportörünün ülkeye girişini yasakladı

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, Birleşmiş Milletler tarafından atanan özel raportör Richard Bennett'in Afganistan'a girişini yasakladı.

22 Ağustos 2024 Perşembe 11:00A+A-

İslam Emirliği yönetimi sözcülerinden biri yerel yayın kuruluşu Tolo News'e yaptığı açıklamada insan hakları gözlemcisini "dezenformasyon yapmakla" suçladı.

Bennett, Taliban'ın yönetimi devralmasının ardından Afganistan'ın insan hakları durumunu izlemek üzere 2022 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından atanmıştı.

Daha önce İslam Emirliği'nin "kadın ve kız çocuklarına yönelik muamelesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini" öne süren Bennett, Afganistan dışında yaşıyor ancak durumu araştırmak üzere birkaç kez ziyarette ülkeye ziyarette bulunmuştu.

İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi Reuters'e yaptığı açıklamada Bennett'in “Afganistan'a seyahat vizesi alamadığını” söyledi.

Belhi, “Sayın Bennett'ten çalışma sırasında profesyonelliğe bağlı kalmasını defalarca talep ettikten sonra bile ... raporlarının Afganistan'ın ve Afgan halkının çıkarlarına zarar veren önyargılara ve dezenformasyona dayandığına karar verildi” dedi.

İslam Emirliği yönetimi sözcülerinden Zabihullah Mücahid daha önce yaptığı açıklamada Afganistan'daki mevcut yönetimin İslam hukuku ve yerel gelenekler yorumuna uygun olarak kadın haklarına saygı duyduğunu söylemişti.

Tolo News'e Bennett'in Afganistan'a girişine izin verilmeyeceğini söyleyen Mücahid, yabancı bir yetkilinin nadiren bu şekilde engellendiğini ifade etti.

Zebihullah Mücahid, “Sayın Bennett'in Afganistan'a seyahati yasaklandı çünkü kendisi Afganistan ile ilgili dezenformasyon yapmakla görevlendirildi... Kendisi küçük meseleleri abartarak propaganda yapıyordu” dedi.

20 yıl devam eden savaşın ardından ABD ve NATO işgalinin sonra ermesi ve Taliban'ın zaferiyle sonuçlanan sürecin ardından Afganistan'da İslam Emirliği yönetimi bir kez daha teşkil edilmişti.

Ancak bu yönetim halen hiçbir ülke tarafından resmi boyutta tanınmış değil.

Afganistan'ın merkez bankası varlıkları ABD tarafından donduruldu ve birçok üst düzey İslam Emirliği yetkilisi, BM'nin seyahat kısıtlamalarına tabi.

Afganistan'daki BM misyonu da Kabil'de faaliyet göstermekte ve insan hakları konularını izleyip raporlamaktadır.

Ancak İslam Emirliği yönetimi bu raporları çoğu kez "gerçek dışı ve içişlerine müdahale" olarak tanımlamıştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

HABERE YORUM KAT