1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki'den Gazze açıklaması
Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki'den Gazze açıklaması

Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki'den Gazze açıklaması

Afganistan İslam Emirliği yönetiminin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki açıklamalarda bulundu.

04 Ekim 2024 Cuma 16:24A+A-

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki başkanlığındaki heyet, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen Afganistan konulu zirveye katıldı.

Görüşmelerde Afganistan ve Rusya'nın yanı sıra Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan temsilcileri de katılım sağladı.

Burada yaptığı açıklamada Afganistan'daki son duruma değinen Muttaki, uluslararası diplomasinin devam etmesinin önemine vurgu yaptı.

Kazakistan ve Kırgızistan'ın Taliban'ı "yasaklı örgütler" listesinden çıkarmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Muttaki, Afganistan'a iktisadi yatırımlar yapmanın önemini dikkat çekti.

Gazze açıklaması

Dışişleri Bakanı Muttaki açıklamasında Gazze'deki son duruma da değindi.

"Gazze'de siyonist rejimin katliamlarının sürdüğünü" kaydeden Muttaki şu ifadeleri kullandı:

"Ortadoğu'da yaşanan kriz durumuna değinmenin kesinlikle gerekli olduğuna inanıyorum. Ne yazık ki, egemen uluslararası düzen, mazlum Gazze halkının siyonist rejim tarafından ayrım gözetmeksizin katledilmesini engelleyememiş ve bu durum Birleşmiş Milletler'in çalışmalarını fiilen sorgulanır hale getirmiştir.

Gazze'deki soykırım engellenemediği gibi, İsrail rejiminin bölgedeki vahşeti ve cürümleri her geçen gün daha da artmaktadır.

Etkili bölgesel ve uluslararası aktörlerin, sorumlulukları gereği, Gazze, Lübnan ve diğer bölgelerdeki insanların öldürülmesine son vermek için acil ve somut tedbirler almaları beklenmektedir."

Afganistan Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Öte yandan Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz gün İsrail'in bölgedeki saldırılarını kınayan bir açıklama yayınladı.

afg-fls.jpg

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Afganistan İslam Emirliği; Lübnan, Filistin, Suriye ve Yemen'e yönelik hava saldırıları ile siyonist rejimin Lübnan'a yönelik kara işgalini, tüm yerleşik ilkelerin ve ahlaki normların açık ihlali olarak değerlendirmekte, insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak nitelendirmekte ve en güçlü şekilde kınamaktadır.

Afganistan İslam Emirliği, Filistin'de devam eden soykırım ve siyonist rejimin bölgedeki diğer ülkelere yönelik genişleyen saldırıları karşısında uluslararası toplumun ciddi bir eylemde bulunmamasını adaletsiz bulmaktadır.

Afganistan İslam Emirliği, tüm sorumlu bölgesel ve uluslararası aktörleri, siyonist rejimin aralıksız saldırganlığını durdurmak için koordineli ve kararlı tedbirler almaya ve çatışmanın köklü bir şekilde çözülmesi için kararlı tedbirler almaya çağırmaktadır."

HABERE YORUM KAT