Adıyaman'da bakanlığın tütün düzenlemesini protesto eden çiftçiler gözaltına alındı
Bakanlığın “yetki belgesi” düzenlemesi Adıyaman’da tütün çiftçileri tarafından protesto edildi. Protesto eylemlerine katıldığı ileri sürülen bazı kişilerin polis ve jandarma tarafından evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alındığı öne sürüldü.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmayı yasaklanmasına karşı Adıyaman ve ilçelerinde düzenlenen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda tütün üreticisi gözaltına alındı.
Jandarma ve polis tarafından düzenlenen şafak operasyonunda bazı iddialara göre yaklaşık 20 kişi bazı iddialara göre ise yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanların Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldükleri öğrenildi. Kentin farklı noktalarına ise, zırhlı araçlar ile birlikte çok sayıda asker konumlandırıldı.
Adıyaman’ın yerel Fırat Gerger gazetesi, Adıyaman il merkezindeki tütün pazarında da gergin bekleyişin sürdüğünü ve çevre illerden Adıyaman'a takviye ekipler gönderildiğini duyurdu.
Konuyla alakalı olarak edinilen son bilgilere göre Kahta, Çelikhan ve Gölbaşı ilçelerinde düzenlenen protesto eylemlerine katılan ve tütün üreticilerinden 16'sı gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen çiftçilerden 10'u tutuklandı, 6'sı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Öte yandan konuyla ilgili muhalefet partisi sözcülerinden tepki açıklamaları gelirken AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın bir açıklama yaptı.
Ahmet Aydın, protesto gösterileri üzerine yaptığı açıklamada "Hiç kimse tütün üzerinden siyaset yapmasın, tütünü dün yasaklayanlar bugün kalkıp bir başka provokasyonlar içerisine girmesin. Biz her zaman üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yanında durduk durmaya da devam edeceğiz" demişti.
Daha önce 3 defa uzatılan yasal sürecin, son bir kez sağlıklı bir kooperatifleşme olabilmesi adına 6 ay daha ertelenmesi için ilgili bakanlıklarla yaptıkları müzakereler sonucunda bir kanaate vardıklarını aktaran Aydın, "1 aydır bunun üzerinde çalışıyorduk. Pandemi şartlarını dikkate alarak, üreticimizin mağdur olmaması için köylü ve üreticimiz için yaptıklarımızın üzerine neler yapabilir diye düşündük. 1 ay önce yaptığımız başvurular 2 hafta önce sonuçlandı ve bu anlamda da Meclis'e gelerek ilk torba kanunun içerisinde de aslında biz duyurmuştuk. İnşallah bu izinsiz tütün ticareti yapanlara ilişkin hapis cezasını en azından 6 ay daha 01 Ocak 2022 yılına ertelenmesi noktasında torba kanununa teklifimizi koyacağız ve bunu Meclisimizin takdirine sunacağız” demişti.
Aydın’ın açıklamasında protestoya katılan insanların gözaltına alınmasına ilişkin herhangi bir açıklama ve kınamanın yer almaması ise dikkat çekti.
HABERE YORUM KAT