Adeviyye Katliamının Yıl Dönümünde Halk Meydanlarda
Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının, Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyüşleri başladı.
Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının, Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyüşleri başladı.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'te seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından Mısırlılar'ın iradelerine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaptıkları gösteriler sırasında, 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesiyle hayatını kaybeden binden fazla kişi, Dünya Rabia Günü'nde anılıyor.
Uluslararası Rabia Platformu'nun Mısır'da gerçekleşen bu katliamı unutturmamak için ilan ettiği "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Etkinlikler kapsamında, Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Beyoğlu Tünel'de saat 11.30'dan itibaren toplanmaya başlayan gruptakiler Galatasaray Meydanı'na doğru yürümeye başladı.
Aralarında Mısırlılar'ın da yer aldığı gruptakiler Türk, Filistin, Mısır ve Suriye bayrakları ile üzerinde Rabia işareti ve Mısır'da darbe sonrasında yaşananların fotoğrafların yer aldığı dövizler taşıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı pankartları da taşıyan gruptakiler, sık sık tekbir getirerek, çeşitli sloganlar atıyor.
Fehmi: Darbenin stratejik arka planı Mısır halkının iradesini kırmak
Mursi döneminin Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı Rıza Fehmi, Rabia Platformu tarafından "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Feshane'de düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, bu önemli programı Mısır darbesinin üzerinden geçen 1 yıllık süre sonunda tertip edenlere şükranlarını sundu.
Darbenin "Mısır hükümetinin, temiz, şeffaf, seçilmiş cumhurbaşkanını yalnız bırakmak ve bu şeffaf seçimleri engellemek" amacıyla yapıldığını anlatan Fehmi, şunları dile getirdi:
"Darbenin stratejik arka planını ifade etmek istersek, bir cümleyle Mısır halkının iradesini kırmak olarak niteleyebiliriz. Mısır ordusunu ve milli ordumuzun neden böyle bir darbeye destek vererek, Mısır halkının iradesini kırmaya çalıştığını anlamaya çalışalım. Mısır ordusunun bu darbeyi gerçekleştirmesinin arkasındaki asıl neden İsrail ordusunun, İsrail'in bölgedeki çalışmalarını daha rahat bir şekilde sürdürmesine yönelik bir faaliyettir. Mısır hükümetine sorulan iki önemli soru var. 1970'li yıllarda Camp David'le başlayan süreçle birlikte sorulan ilk soru 'Mısır'la yapılan anlaşmaları kesmek istiyor musunuz?' Genel anlamda verilen cevap, 'hayır'. Yine aynı şekilde 'İsrail hükümetiyle ekonomik ilişkilerin kesilmesini istiyor musunuz?' Yüzde 70-80 oranında verilen cevap, 'hayır'. Mısır halkı, özellikle İsrail ile ilişkilerin bu şekilde sürmesini istemiyor olduğunu açıkça ortaya koydu. Ama Mısır basını özellikle bu konuyu bir manada örtmek istiyor, İsrail ile ilişkileri devam ettirmek istiyor."
Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam da Türkiye ile Mısır halkının davası ve kaderinin bir olduğunu vurgulayarak, "Bu manada Türkiye Mısır'dır, Mısır Türkiye'dir" dedi.
Mısır'da katliamdan sorumlu olan kişinin sözde Cumhurbaşkanı Sisi ve İçişleri Bakanı İbrahim olduğunu dile getiren Azzam, Avrupalı hükümetlere de seslenerek, "Onların üstüne düşen görev, bu katliamı gerçekleştiren insanların uluslararası mahkemelerde yargılanmasını sağlamak, gereken ne ise onun uygulanması için çabalamaktır" diye konuştu.
Ankara
Ankara'da Memur-Sen, Genç Memur-Sen, Hak-İş ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Abdi İpekçi Parkında toplandı.
Esma'nın babasının kızına yazdığı veda mektubunun okunmasıyla başlayan ve duygu dolu anların yaşandığı etkinlikte, Türkçe, İngilizce ve Arapça "İnsanlık için sesini yükselt" sloganı olan pankartlar taşındı.
"Zalimler için yaşasın cehennem", "Esmaların kanları zalimleri boğacak", "İnsanlık uyuma mazlumlara sahip çık", "Seyyid Kutup, El Benna selam olsun İhvan'a" sloganları atan ve Rabia işareti yapan gruptakiler adına Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, ortak bildiriyi okudu.
"Rabia' demeye devam edeceğiz"
Memur-Sen Genel Başkanvekili Günay Kaya da yaptığı kısa konuşmada, dünyanın sesine vicdan katmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Nerede mazlum varsa, dinine, diline, ırkına, rengine, cinsiyetine bakmadan onun haklı sesi olmaya devam edeceğiz. Biz, 'Rabia' demeye gücümüzün son noktasına kadar devam edeceğiz. Bugün bir kez daha bütün teşkilatlarımızla ayağa kalkıyoruz. Kamuoyuna mazlumların sesini bir kez daha haykırıyoruz. Bu duyarlılığı gösteren bütün kardeşlerime teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım" ifadelerini kullandı.
AA'dan "Yarım Kalan Devrim, Mısır" kitabı
Etkinlikte stant açan Anadolu Ajansı (AA), Mısır'da yaşanan Rabia katliamı şahitliklerine ve olaylar esnasında yaşananlara yer verdiği "Yarım Kalan Devrim, Mısır" kitabını tanıttı.
AA tarafından hazırlanan "Yarım Kalan Devrim, Mısır" kitabı kitapçılardaki yerini almıştı.
Adana
Adana'da İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen Genç Memur-Sen üyeleri, taşıdıkları fotoğraflarla Mısır ve Filistin'de yaşananlara tepki gösterip, İsrail, ABD ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi aleyhine sloganlar attı.
Grup adına konuşan Genç Memur-Sen İl Başkanı Berat Akıncı, 14 Ağustos'un "insanlığın vicdanını dünyada hakim kılmak isteyen bütün insanların, merhameti ve adaleti insanlığa hediye etmenin, ümmet olmanın ilk şartı olduğuna inanan bütün Müslümanların ayağa kalkma günü" olduğunu ifade etti.
Hatay
Hatay'da, Fahri Korutürk Caddesi'nde toplanan grup üyeleri, ellerinde döviz ve pankartlarla sloganlar atarak Antakya DSİ Parkı'na kadar yürüdü.
Genç Memur-Sen İl Başkanı Osman Nuri Kundakçı, "Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesi, insanlık onurunu çiğnemesi daha ne kadar seyredilecek" diyerek insanları haksızlığa karşı "ayağa kalkmaya" davet etti.
Mersin
Kuva-yi Milliye Caddesi'ndeki sendika binası önünde toplanan Genç Memur-Sen il temsilciliği üyesi grup, çeşitli pankartlar açtı.
Grup adına konuşan il temsilcisi Tayfun Kütük, tüm Müslümanların Arakan'daki, Doğu Türkistan'daki, Gazze'deki, Halep'teki zulmün karşısında sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.
Osmaniye
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Genç Memur-Sen üyeleri, ellerindeki pankartlarla etkinliğe destek verdi.
Basın açıklamasının ardından Kur’an-ı Kerim okunup dua edildi.
Van
Van'da İskele Caddesi'ndeki Hz. Ömer Camisi'nin avlusunda toplanan Genç Memur-Sen üyeleri ve vatandaşlar, "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" sloganları attı. Kalabalık, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
Kırklareli ve Tekirdağ
Kırklareli ve Tekirdağ'da, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Memur-Sen Kırklareli Şube Başkanı Selahattin Karanfiler, Şevket Dingiloğlu Parkı'nda bir grup sendika üyesiyle yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşanan zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini anımsattı.
Mısır'da, "darbeci Sisi"nin, Suriye'de Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesinin karşısında sessiz kalamayacaklarını ifade eden Karanfiler, şöyle konuştu:
"Ey İnsanlık, ey ümmet artık ayağa kalk ve mazlumların çığlığına kulaklarını kapatanlara bütün gücünle seslen. Bütün zalimlere haykır. 14 Ağustos, insanlığın dünyaya sahip çıktığı gündür. 14 Ağustos, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür. Huzurun, barışın, kardeşliğin ve adaletin hakim olduğu yeni ve adil bir dünya kuracağız."
Grup basın açıklamasının ardından dağıldı.
Sivil toplum kuruluşlarından protesto
Tekirdağ'da ise bir grup sivil toplum kuruluşu üyesi, "Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Tuğralı Park'ta bir araya geldi.
Tekirdağ İçin El Ele Platformu'nun düzenlendiği etkinlikte, gruptakiler Rabia işareti yaptı, açtıkları pankart ve sloganlarla Mısır'daki rejimi protesto etti.
Platform sözcüsü Süleyman Çalışkan, yaptığı açıklamada, Mısır'daki Rabia Meydanı'nda özgürlük ve demokrasi nidalarını ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlattı.
Dünyadaki Müslüman ülkeler üzerinde yaşanan zulüm karşısında insanlığın daha fazla sessiz kalmaması gerektiğini belirten Çalışkan, herkesi harekete geçmeye çağırdı.
Gruptakiler, açıklamanın ardından bir süre daha slogan atarak dağıldı.
İzmir
Uluslararası Rabia Platformu'nun, Mısır'da 14 Ağustos'ta yapılan katliamı unutturmamak için ilan ettiği "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla İzmir'de, Memur-Sen ve onun gençlik örgütü olarak faaliyet gösteren Genç Memur-Sen üyelerince Konak Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi.
Konak Yalı Camisi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, anma etkinliğinde, "İnsanlık için sesini yükselt. Halkın iradesi darbelere geçit vermeyecek" yazılı pankart açtı, Rabia işareti yaptı.
Anma etkinliğinde grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Üyesi Muhammed Haldun Şenocak, 14 Ağustos'un insanlığın vicdanlara seslenme günü olduğu belirtildi.
Aydın
Aydın Sevgi Yolu'nda toplanan "Tüm Müslümanlar için sesini yükselt", "İnsanlık için sesini yükselt" yazılı pankartlar taşıyan Aydın Rabia Platformu üyeleri, "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.
Grup adına açıklama yapan Rabia Arslan, Rabia Günü'nün özellikle Müslümanların ayağa kalkma günü olduğuna işaret ederek kirli küresel ittifakın bu şekilde sona erebileceğini vurguladı.
Denizli
Denizli Delikliçınar Meydanı'nda toplanan Denizli Rabia Platformu üyeleri, Rabia işaretli tişört giyerek, Esma Biltaci ve Muhammed Mursi'nin posterlerini taşıdı. Sisi'yi protesto eden vatandaşlar, "Def ol Sisi, seninleyiz Mursi" sloganları attı.
Grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Denizli İl Başkanı Mesut Ünal, "Ey insanlık ayağa kalk, dünyadaki zulüm kuşatmasını sen bitireceksin. İnsanlığın katline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin. Rabia Günü, çocuklarımıza, gelecek nesillere, dünya insanlığına birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte yol alabileceğimizi, zulmü ve zalimleri birlikte bitirebileceğimizi haykırma günüdür. Küresel adalet için, insanların ölmemesi için, insanlık onurunun korunması için ayağa kalk ümmet, ayağa kalk insanlık" diye konuştu.
Grupta bulunanlar İsrail bayrakları ile Sisi'nin fotoğraflarını yaktılar.
Manisa
Manisa Manolya Meydanı'nda Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde bir araya gelen Manisa Rabia Platformu üyeleri, "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.
"Rabia adının artık Mısır’daki bir meydanın değil, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu" söyleyen Genç Memur Sen İl Temsilcisi Mesut Öner, "Çocuklarımıza, gelecek nesillere, dünya insanlığına birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte yol alabileceğimizi, zulmü ve zalimleri birlikte bitirebileceğimizi haykırma günüdür." dedi.
Kocaeli
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde "Sisi'lerin tankları, yıldıramaz halkları", "Mısır için direniş, insanlığa diriliş" sloganları atan grup, Sabri Yalım Parkı'nda toplandı.
Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Genç Memur-Sen Kocaeli Temsilcisi Özgür Karaoğlu, "Rabia Günü, ümmetin kim olduğuna bakmaksızın mazlumlara el verme günüdür. Kürsel adalet, insanların ölmemesi, insanlık onurunun korunması, çocuklarımız için ayağa kalk ey ümmet" diye konuştu.
Grup, açıklamanın ardından "Rabia" işareti yaparak dağıldı.
Düzce
Cedidiye Camisi önünde toplanan Genç Memur-Sen üyeleri, slogan atarak Anıtpark Meydanı'na yürüdü.
Meydanda grup adına basın açıklaması yapan Genç Memur-Sen İl Başkanı Gazi Mahmut Yıldırım, "Rabia, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adıdır" dedi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.
Bolu
Bankalar Caddesi'nden yürüyüşe geçen 50 kişilik grup, "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Hamas'a selam, direnişe devam" sloganları atarak hükümet meydanında toplandı.
Grup adına konuşman Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yusuf Öcal, "zulüm kalesinin burçlarından atılan vahşet oklarının kaç çocuğun daha bağrına saplanmasını bekleyeceksiniz?" dedi.
AA
HABERE YORUM KAT