Adana'da "Kur’an’a Zaaflı Yaklaşımlar" Semineri
Özgür-Der Adana Şubesi Nurettin Yargıcı’nın katılımı ile “Günümüzde Kur’an’a zaaflı yaklaşımlar ve sahih Kur’an algımız” konulu bir konferans düzenledi.
Özgür-Der Adana Şubesi 2014 yılına ait etkinlikleri kapsamında bu hafta Özgür-Der Diyarbakır Şubesinden Nurettin Yargıcı’nın katılımı ile “Günümüzde Kur’an’a zaaflı yaklaşımlar ve sahih Kur’an algımız” konulu bir konferans düzenledi.
Konferans Mahşuk Özdemir tarafından okunan Kuran’ı kerim ve mealiyle başladı.
Yargıcı, bugün ümmetin durumuna bakıp analiz ettiğimiz zaman ümmetin Kur’an’a nasıl yaklaştığını anlayabiliriz. Ümmet neden bu halde, neden aciz, cahil ve zillet içinde olduğunu, ümmetin Kur’an’a yaklaşımındaki hatalarında bulabiliriz. Toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan kesiminde geleneksel yaklaşım olduğunu görüyoruz.
Yargıcı, Kur’an’a geleneksel yaklaşımı dört sınıfta toplayabileceğini söyledi.
1.Kur’an’ı sadece sevap kazanmak için okuyanlar. Anlamadığı halde sadece metin okuyanlar. Bu şekilde bir okuma ile Kur’an’ın nuzul sebebi, indiriliş amacı ortadan kalkmaktadır. Maalesef toplumun çoğu bu sapmanın içindedir.
2.İstenilen hedeflere ulaşmak için Kur’an okuyor.
3.Sesinden haz almak için Kur’an okuyor.
4.Hastalıklara şifa bulmak için Kur’an okumak.
Yine bir kesim var ki, Kur’anı anladıkları dilden okudukları halde bu konuda zafiyet gösteriyor. Bilgi amaçlı okuyor mesala. Vahiy benden ne istiyor, kendimi nasıl düzeltmem gerekiyor, nasıl bir şahitlik göstermeliyim değil ben dini konudaki bilgimi, entelektüel birikimimi ve kendi bakışımı nasıl nasıl kabul ettirebilirim amacıyla okuyor. İslami mücadeleye nasıl katkı sağlarım demiyor.
Gaybi olayların şifresini çözmek amacıyla okuyor veya kendi görüşlerini onaylatmak için okuyor. Oysa Kur’an bana ne diyor, ne mesaj veriyor şeklinde okumuyor. Tarafçı, mezhepçi, tarikat veya cemaatçi bakış açısı ile okunduğunda Kur’an’dan almamız gereken mesajı alamıyoruz. Kur’an’ın bir kısmını okuyan diğer kısmını inkar eden yaklaşımlarda var. Cumhuriyet tarihinde imamlara ahkam ayetleri okumaları yasaklandı, okuyanların cezalandırılacağı bildirildi. Kısas ayetleri, zina ayetleri hala okunamıyor ne yazık ki. İlk dönem ayetlerine baktığımız zaman haksızlıklara karşı durmaları, mazlumların hakkını korumak için, diri diri gömülen kız çocuklarının hakkı için Müslümanların ayağa kalkmaları isteniyor. Kur’an’ı bütünlüğünden, bağlamından kopararak okuyoruz. Bu şekilde okuma ile ümmet parçalanıyor, amacından sapıyor. Kur’an’ın önüne başka kitaplar koyarak anlamaya çalışmak da başka bir hata olarak karşımıza çıkıyor.
Kur’an’a Modernist Yaklaşımlar: 1. Mealci yaklaşımlar 2. Tarihselci yaklaşımlar 3. Modernist yaklaşımlar Var olan her şeyin tarihsel seyir içinde bir anlamı vardır, o tarih dışında ise bir anlamı yoktur anlayışı vardır tarihselci yaklaşımda. Bu felsefeci bir bakış açısıdır. Yargıcı, Seyid Ahmet Han ve Fazlur Rahman örnekleri ile konuya açıklık getirdi.
Kur’an’a Batıni Yaklaşımlar: Tasavvufi ve Şii yaklaşımları ile ilgili olarak, dinin bir zahiri ve Batıni manası vardır zahiri olanı avam, Batıni olanı alim ve evliyalar anlar anlayışından hareketle yanlış anlayışa dikkat çekildi.
Yargıcı bütün bu anlayışlara karşın Kur’an’ı na kadar okuyoruz ve yaşıyoruz sorusunu kendimize sormamız gerekiyor diye uyarıda bulundu. Ayetlerin siyak ve sibakına dikkat ederek, konu bütünlüğünü görerek Rabbimizin bize yaşamamız için gönderdiği kitabı hayatımızın kitabı yapmamız gerektiğini vurguladı.
Konferans gelen soruların cevaplanmasının ardından son buldu.
Haber : Mahşuk Özdemir
HABERE YORUM KAT