Adalet Yoksa, Barış da Yok!
Missouri’de sıkıyönetim ilan edilirken Obama'nın sağduyu çağrısına tepki gösteren protestocular Washington’da Beyaz Saray, Kongre ve Yüksek Mahkeme önünde ırkçılık karşıtı sloganlar atarak adalet istedi.
ABD’nin Missouri eyaletinde, 9 Ağustos’ta siyahi genç Michael Brown’ı öldüren polis memurunun 9 beyaz ve 3 siyahiden oluşan juri tarafından “cezadan muaf tutulması” üzerine ülkeye yayılan protesto dalgası şiddete dönüştü. Kuzey Colombia’da, polis köpeğini öldürmekten dolayı bir gence 5 yıl hapis cezası veren Amerikan yargısının siyahi genci öldüren polis hakkındaki bu kararı infiale yol açtı. Missiouri başta olmak üzere New York, Washington, Los Angeles ve California gibi 80’e yakın kentteki gösteriler giderek yayılırken dükkanlar ve polis araçları zarar gördü. Göstericiler birçok iş yeri ve polis aracını ateşe verdi. Polis ise protestolara karşı gözaltı furyası ve aşırı şiddetle yanıt verdi.
150 EL ATEŞ EDİLDİ
Polisin biber gazıyla dağıttığı göstericiler sokak aralarına kaçarken, bölgede çok sayıda silah sesi duyuldu. St. Louis Emniyet Müdürü Jon Belmar, gösteriler sırasında 12 iş yerinin ve iki polis aracının ateşe verildiğini, 29 kişinin gözaltına alındığını belirterek, gece boyunca “150 el ateş edildiğini” duyduğunu söyledi. Belmar, dün geceki olayların, Brown’un öldürüldüğü Ağustos ayındaki gecede yaşananlardan çok daha kötü olduğunu ifade ederek, polisin protestolar sırasında hiç ateş açmadığını belirtti.
OBAMA'YA PROTESTO
Barışçıl gösterilere destek veren ABD Başkanı Barack Obama'nın sağduyu çağrısına rağmen “Siyahların hayatı da değerli” ve “Adalet yoksa barış da yok” sloganları atan gençler, Beyaz Saray önünde “Polis terörünü durdurun” yazılı pankartlar açtı. Beyaz Saray’ın önünde oturan protestocular, daha sonra polis kontrolünde Kongre’ye yürüdü. Kongre’nin ardından Yüksek Mahkeme’nin önüne giden protestocular, ırkçılık karşıtı sloganlar attı.
GÖZALTI FURYASI
California’nın Oakland kentinde de yaklaşık bin kişi otoyolu trafiğe kapattı. Daha sonra şehir merkezinde toplanan göstericiler arasındaki bazı gruplar çevredeki kimi işyerlerine ve araçlara saldırdı ve maddi hasara yol açtı. Bir grup ise sokakta ateş yaktı.Polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.
Michel Brown’ı öldüren polisin “yargılanmaması” kararı, Maurice Anton McCreary adlı bir siyahiye verilen cezayı akıllara getirdi. 2011 yılında Kuzey Colombia’da polisle çatışan McCreary, Fargo adlı K9 polis köpeğini öldürmüştü. Mahkeme 2014 yılında, McCreary’e adam öldürmeye teşebbüs suçundan 30 yıl, polis köpeğini öldürmekten dolayı da 5 yıl hapis cezası vermişti.
SWAT TİMLERİ SOKAKTA
Göstericilerden Caesar adlı siyahi genç, Soruşturma Kurulu’nun adaletsiz bir karar verdiğini, bunun ABD’de siyahların yaşamının değer taşımadığını gösterdiğini savundu. Adaletsizlik karşısında insanların sokaklara döküldüğünü ifade eden Caesar, polisin askeri teçhizatla donatılmasını ve korumakla yükümlü olduğu halka karşı şiddet taktiklerine başvurmasını eleştirerek “Bu ülkede siyahların da yaşamının değerli olduğunu düşünüyoruz. Polisin artık değişmesini istiyoruz. Artık daha fazla ölüm görmek istemiyoruz. Artık yeter. Siyahların da yaşamı değerli” diye konuştu.
DEVLETE GÜVENİMİZ KALMADI
Johns Hopkins Üniversitesi’nden 19 yaşındaki bir protestocu da “Artık yeter. Artık devlete hiçbir güvenimiz kalmadı. Öyle görülüyor ki bir beyazın siyahı öldürmesi bu ülkede suç değil” ifadesini kullandı. Göstericiler, bu protestoların sadece bugünle sınırlı kalmayacağını, bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
CİNAYET MEŞRU KILINIYOR
Karara Amerikalı ünlü yıdız ve sporcular da tepki gösterdi. Basketbolcular Kobe Bryant, Steve Nash, Magic Johnson, Lebron James ile Aktris Lena Dunham ve Senarist Shonda Rhimes kararı kınadı. Bryant, "Sistem, genç siyahilerin hukuk adı altında öldürülmesini meşru kılıyor"değerlendirmesinde bulundu. Nash ise "alınan karardan iğrendiğini" ifade etti. Johnson da ‘Adalet yerini bulmadı’ dedi.
YENİ ŞAFAK
HABERE YORUM KAT