Açlık Grevi Direnişini Kazanan Şelebi Gazze’de
Hena Eş-Şelebi 40 günden fazla zamandır sürdürdüğü açlık grevinin ardından Gazze'ye gönderildi.
Filistinli kadın esiri Gazze'ye girişinde coşkulu bir kalabalık karşıladı.
Siyonist işgal zindanlarında kırk günden fazla açlık grevi sürdüren ve Gazze Şeridi'ne gönderilmesi şartıyla serbest bırakılan Filistinli kadın esir Hena Eş-Şelebi, 1 Nisan Pazar günü Beyt Hanun "Erez" Kapısı'ndan geçerek Gazze Şeridi'ne ulaştı.
Hena Eş-Şelebi, Gazze Şeridi'ne girişinde resmi yetkililer ve kalabalık bir halk topluluğu tarafından coşkuyla karşılandı. Özgürlüğüne kavuşan Filistinli kadın esirin gerekli tıbbi tetkiklerin yapılması ve sağlık durumunun kontrol edilmesi için Gazze'deki Eş-Şifa Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi.
Gazze Şeridi'ne ulaştıktan sonra yaptığı ilk açıklamada Gazze'de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Hena Eş-Şelebi, "Çünkü burada vatanımda ve ailemin arasındayım" dedi.
İslami Direniş Hareketi (Hamas) ile Siyonist işgal rejimi arasında Mısır'ın gözetimi ve arabuluculuğuyla yapılan esir takası anlaşmasıyla özgürlüğüne kavuşan Hena Eş-Şelebi, işgal güçleri tarafından kısa süre sonra yeniden gözaltına alınmış ve idari hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kendisine verilen idari hapis cezasını protesto etmek üzere açlık grevine başlayan Hena Eş-Şelebi, 40 günü aşan açlık grevinin ardından Gazze Şeridi'ne sürgün edilmek şartıyla serbest bırakıldı.
Heniyye, Hena Eş-Şelebi'yi Ziyaret Etti
Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, serbest bırakıldıktan sonra Batı Yaka'dan Gazze Şeridi'ne sürgün edilen Filistinli kadın esir Hena Eş-Şelebi'nin Siyonist gardiyanın iradesini kırdığını ve işgalciye karşı zafer kazandığını söyledi.
Başbakan İsmail Heniyye, Hena Eş-Şelebi'yi bugün (4 Nisan Pazartesi) Gazze'deki Eş-Şifa Hastanesi'nde ziyaret etti. Özgürlüğüne kavuşan Filistinli esirin Batı Yaka'dan Gazze Şeridi'ne zorla gönderilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu belirten Heniyye, "Savaş suçu ve insan hakları ihlali sayılan sürgün kararını kınamamıza rağmen, hükümet ve halk olarak Hena Eş-Şelebi'ye karşı ahlaki ve sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmeye hazırız" dedi.
Siyonist işgal rejiminin ihlalleri ve sürgün politikası karşısında Filistin Hükümetinin sessiz kalmayacağını belirten Heniyye, bu politikaya bir son vermek için uluslararası mahkemelere başvuruda bulunacaklarını ve işgal rejimi yöneticilerinin yargılanmasını isteyeceklerini söyledi.
Hena Eş-Şelebi'nin zaferinin Filistinli kadının direnişin her alanında var olduğunu gösterdiğini ifade eden Heniyye, Siyonist işgal zindanlarında yatan ve açlık grevine başlayan Filistinli esirlerin fedakarlıklarına da övgüde bulundu.
Esir takası anlaşmasının gözlemcisi Mısır'a seslenen Heniyye, Kahire'den Siyonist işgal rejiminin takas anlaşmasıyla serbest bırakılan esirlerin peşine düşmesine dur demesini istedi.
Hena Eş-Şelebi'nin Annesi: "Kızıma Cezaevinde Şantaj Yaptılar"
Gazze Şeridi'ne sürgün edilme şartıyla serbest bırakılan Filistinli kadın esir Hena Eş-Şelebi'nin annesi, kızının Batı Yaka'daki evine dönmesinin sağlanması için uluslararası kuruluşlardan ve esir takasında arabuluculuk yapan Mısır'dan yardım istedi.
1948 yılında işgal edilen Filistin topraklarında yaşayan kadınlardan bir grubun destek ziyaretinde konuşan Hena Eş-Şelebi'nin annesi, cezaevinde kızına şantaj yapıldığını ve açlık grevini bırakıp sürgüne gitme karşılığı serbest bırakılmayı kabul ettiğine dair belgenin Filistinli kadın esire zorla imzalattırıldığını söyleyerek, "Bu, esirlere karşı yapılan planlı bir terördür, haksızlıktır ve hukuka aykırıdır" dedi.
Filistinli kadınlardan bir grup, Cenin'e bağlı Burgin ve Kefer Rai'deki eylem çadırlarını ziyaret ederek, Gazze Şeridi'ne sürgüne gönderilen Filistinli kadın Hena Eş-Şelebi'nin davasına destek verdi.
Hayfa, En-Nasıra, El-Celil ve El-Müselles'ten gelen kadın aktivistlerden oluşan grup, Siyonist işgal güçlerinin Hena Eş-Şelebi'yi zorla Gazze Şeridi'ne göndermesini ve esirlere yönelik saldırıları kınayarak, işgal zindanlarında açlık grevini sürdüren esir Bilal Ziyab'a da desteğini dile getirdi. (FİEM)
GAZZE'DE ESİR DEĞİLİM!
Bu arada Hena Şelebi, Gazze'de kaldırıldığı hastanede ilk kez konuştu. Şelebi, İsrail'in baskılarına boyun eğmediğini söyledi.
Açlık grevi boyunca kendisini yalnız bırakmayan dünyanın özgür insanlarına teşekkür eden Şelebi, İsrail'in bütün baskılarına rağmen Hıdır Adnan gibi direnerek boyun eğmediğini söyledi.
Şelebi ayrıca İslami Cihad lideri Ramazan Abdullah Şallah'a da teşekkür etti.
Hena Şelebi, Ekim ayındaki esir değişiminde İsrail hapishanesinden serbest bırakılmıştı. 15 Şubat günü "idari tutuklama" sebebiyle yeniden tutuklanan Şelebi, 16 Şubat'ta açlık grevi başlatmıştı. 43 günlük açlık grevi sonrasında anlaşmayla serbest kalan Şelebi'ye, İsrail 3 yıl boyunca yaşadığı yer olan Batı Şeria'ya girmeme cezası verdi.
Filistinli tutsak Hıdır Adnan'ın idari tutukluluğu da açlık grevinin 66. gününde varılan anlaşma sonucu kaldırılmıştı. Adnan'ın, 17 Nisan'da serbest bırakılması bekleniyor.
HABERE YORUM KAT