Abdullah Gül’den Açlık Grevi Talimatı
Arınç’ın açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül de açlık grevi için adım attı; KCK’dan da olumlu sinyal geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, açlık grevleri konusunda bilgi almak için Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Köşk'e davet etti. Gül, Ergin'den 'konuyla ilgili gereğinin yapılmasını' istedi.
Basına kapalı yapılan ve 1 saat 15 dakika süren görüşmede, Gül'ün cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili bilgi aldığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre Gül, açlık grevleri ile ilgili olarak hassasiyetlerini bir kez daha dile getirdi.
Sorunun ciddiyetine dikkat çekerek açlık grevlerinin geldiği noktadan duyduğu rahatsızlığı aktaran Cumhurbaşkanı, konunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğinden bahsetti ve Adalet Bakanından gereğinin yapılmasını istedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de konuya oldukça duyarlı yaklaştığı bildirildi.
***
Anadilde Savunma Hakkı Yasalaşacak
Cezaevlerinde açlık grevi yapanların taleplerinden biri olan anadilde savunma hakkıyla ilgili değişikliğin bu hafta içinde yasalaşacağı bildirildi.
Kürtçe savunma hakkı konusu önceki günkü Bakanlar Kurulu gündemine gelmişti. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kurul toplantısının bitiminde Kürtçe savunma engelini ortadan kaldıracak değişikliğin, “Tercüman Bulundurulacak Haller” başlıklı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 202. maddesinde yapılacak ek bir düzenlemeyle gerçekleştirileceğini söylemişti. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, CMK 202. maddenin bugünkü halinde “sanık veya mağdur, meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilmiyorsa, mahkeme tarafından atanan tercüman aracılığıyla duruşmadaki iddia ve savunmaya ilişkin noktaların kendisine tercüme edildiğini” hatırlatmıştı.
Her An Meclis’e Gelebilir
Maddeye yapılacak ek düzenlemenin nasıl olacağıyla ilgili de Arınç, şu bilgiyi vermekle yetindi: “Şimdi eklenecek olan fıkra ile de, ‘kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde savunma yapabileceği ve bu beyana mahkemelerin uymak zorunda olduğu’ şeklinde iki seçenekli bir teklif hazırlanmıştır.”
Şimdi, gözler dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşen Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve bürokratlarına çevrildi. Siyaset çevreleri, bakanlığın istemesi halinde, anadilde savunmaya imkan verecek değişiklik taslağının birkaç gün içinde Meclis’e gelebileceğine dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan’ın bu talimatını takibi halinde ise TBMM Başkanlığı’ndan önce Adalet Komisyonu’na sevk edilecek CMK değişikliğinin bir haftayı geçmeden genel kurula indirilerek yasalaştırılabileceği savunuldu.
Tercüman Sorunu
CMK 202. maddede yapılacak ek düzenlemenin yasalaşması halinde, isteyen herkes anadilinde veya kendini daha iyi ifade edebileceğine inandığı bir dilde savunma yapabilecek. Bu durumda yeterli sayıda tercüman bulunup bulunamayacağı da merak ediliyor.
Maddi Kaynak Ayrılacak
Yetkililer, 3-5 yıl öncesine göre Kürtçenin kullanımında artış olması ve üniversitelerde yeni bölümler açılması nedeniyle mahkemelerde Kürtçe tercüman bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşanmayacağını öngördü. Yeni düzenlemenin bir diğer sonucu da kaynak sorunu olacak. Savcılık-karakol veya mahkemelerde anadilinde ifade vermek isteyenlere tutulacak tercüman ücretleri devlet bütçesinden karşılanacak.
KCK’dan Açlık Grevlerini Bitirme Sinyali Geldi
Kandil’deki KCK yönetimi, 57. gününe giren cezaevlerindeki açlık grevlerinin makul taleplerin karşılanması durumunda sonlandırılabileceğini açıkladı.
“KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı” imzasıyla Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yayımlanan açıklamada şöyle dendi: “Kuşku yoktur ki, bu son derece anlamlı ve değerli bir çabadır. Ne var ki, AKP devleti, zindan direnişçilerinin haklı ve meşru taleplerini görmezden gelen bir tutum içerisine girerek, şahadetlere adeta kapı aralayan, ölümleri bekleyen zihniyetinde ısrar etmektedir. Hareket olarak, şahadetlere yol açmadan, direnişin makul taleplerinin karşılık bulması temelinde sürdürülen eylemliliğin sonlanabileceğine inanıyoruz.”
HABERE YORUM KAT