1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD'nin siyonist İsrail'e yıllık askeri yardımı 7 Ekim'den bu yana dört katına çıktı
ABD'nin siyonist İsrail'e yıllık askeri yardımı 7 Ekim'den bu yana dört katına çıktı

ABD'nin siyonist İsrail'e yıllık askeri yardımı 7 Ekim'den bu yana dört katına çıktı

ABD vergi mükelleflerinin katil İsrail'in güvenliği için harcadığı paranın miktarı astronomik seviyelerde.

08 Ekim 2024 Salı 19:00A+A-

ABD'nin askeri harcamalarını inceleyen yeni bir rapora göre, ABD geçtiğimiz yıl İsrail'e askeri yardım ve Gazze savaşının yol açtığı çatışmaların yönetimi için en az 22 milyar dolar harcadı.

ABD, 7 Ekim'den bu yana işgalci İsrail'e 17.9 milyar dolar askeri yardımda bulundu ki bu rakam iki ülke tarihindeki en yüksek askeri yardım miktarıdır.

7 Ekim saldırılarının ardından İsrail'i koşulsuz destekleme sözü veren Biden yönetimi, bazı ABD'li yetkililerin, milletvekillerinin ve İsrail'in saldırılarının Gazze, Batı Şeria ve şimdi de Lübnan'daki siviller üzerinde yarattığı yıkıcı etkiden endişe duyan pek çok insan hakları grubunun muhalefetine rağmen silah tedarikini istikrarlı bir şekilde sürdürdü.

Söz konusu rakam, 1973 Arap-İsrail savaşı sırasında ve Mısır ile İsrail arasında tarihi bir barış anlaşmasının imzalanmasından sonra ABD'nin müttefikine yaptığı askeri yardım miktarını da geride bırakıyor.

Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, bu rakam aynı zamanda İsrail'in 1980'lerde Lübnan'da Filistin Kurtuluş Örgütü ile giriştiği savaşta, 15 yıllık Lübnan işgalinde ve 2006'da Hizbullah ile yaptığı savaşta aldığı miktarın da yaklaşık dört katıdır.

Brown Üniversitesi Watson Uluslararası ve Kamu İşleri Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre ABD, 7 Ekim 2023'ten Eylül 2024'e kadar İsrail'e 6.8 milyar dolar dış askeri finansman ya da yardım sağladı.

ABD buna ek olarak 4,5 milyar dolarlık füze savunma desteği sağladı ve İsrail'in topçu mühimmatı üretimini desteklemek için 1 milyar dolar harcadı.

İsrail, Gazze ve Lübnan'ı vurmak için elindeki mühimmatları hızlı bir şekilde kullandı. Geçen hafta da balistik füze savunma sistemi Arrow'u devreye sokarak İran tarafından ateşlenen yaklaşık 180 balistik füzeyi durdurmaya çalıştı.

ABD ayrıca İsrail'e 4.4 milyar dolar değerinde ek silah sağlamak için kendi askeri malzeme stokuna da el attı.

Nisan ayında Biden, İsrail'e Demir Kubbe, David's Sling ve Arrow Sistemini içeren mevcut üç katmanlı hava savunma sistemini güçlendirmek üzere tasarlanmış bir lazer füze savunma sistemi geliştirmesi için 1.2 milyar dolar sağlayan bir yasa tasarısını imzaladı.

HABERE YORUM KAT