ABD'nin Çifte Standardı: Suriyeli Girişimciye Vize Verilmedi
Suriyeli genç mucit Mücahid Akil, geliştirdiği “Gurbetna” isimli sosyal sorumluluk projesi nedeni ile ABD’ye davet edildi, ancak vize başvurusu geri çevrildi.
Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak
Merkezi Gaziantep'te bulunan ve Suriyeli genç girişimci Mücahid Akil tarafından mültecilere yönelik hizmet veren Gurbetna (Gurbetimiz) projesini bilişim devi Google, sosyal sorumluluk alanında dünyanın en iyi 3 projesinden biri olarak seçti. Her yıl dünya genelinde 3 uygulamanın ödüllendirildiği 'Google Inovation in The Open' (Açık buluşlar) projesinde Hindistan ve Bangladeş'ten iki sosyal sorumluluk faaliyeti ile birlikte Suriyeli Mücahid Akil tarafından geliştirilen ve uygulanan "Gurbetna" projesi de ödüle layık görüldü. 18 Mayıs'ta yapılacak ödül töreni için ABD'ye davet edilen Akil'in vize talebi ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından reddedildi ve törene katılması engellendi.
BİZE HOR BAKIYORLAR
San Fransisco'da düzenlenecek ödül törenine davet edilen projenin mimarı ve Nema Bilişim Genel Müdürü Mücahid Akil, yaşananları Yeni Şafak'a anlattı. 3,5 yıl önce Esed zindanlarında tutuklu kaldıktan sonra Türkiye'ye göç ettiğini ve 2 yıl önce kurduğu Nema Bilişim Limited Şirketi'nde mülteci durumuna düşen insanlara dönük çalışma başlattıklarını anlatan Mücahid Akil, ödüle layık görülmelerinin ardından yaptığı vize başvurusu sonrası gördüğü muameleyi ABD'lilerin kendilerini hor görmesi olarak nitelendirdi.
İSMİM, ÜLKEM VE YAŞADIĞIM YER ENGEL TEŞKİL ETTİ
26 yaşındaki girişimci, isminin Mücahid, ülkesinin Suriye ve şirketinin Türkiye'de olmasının ABD için engel teşkil ettiğine inandığını
söyledi. Gaziantep'te 2 yıl önce başlayan sosyal sorumluluk kapsamında Suriyeli mültecileri ilgilendiren eğitim, sağlık, evlilik, doğum, ölüm, ticaret ve çalışma hayatına dönük tüm gelişmeleri takip ederek Suriyelilerle Gurbetna projesi kapsamında paylaştıklarını belirten Akil, 24 Mayıs'ta düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İnsani Zirvesinin de resmi davetlisi.
BATI HEP ÇİFTE STANDART UYGULUYOR
Tüm resmi evrakları tamam olmasına rağmen kendisine vize vermeyen ABD'nin tutumunu Batılıların tipik çifte standardı olarak değerlendiren Suriyeli girişimci Akil, "Onların demokrasi anlayışı da insan haklarına saygısı da sadece kendilerini ilgilendiren konularda olumlu işliyor bize dönük tasarrufları ise her daim olumsuz uygulamalar ile yürüyor" şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT