AB'de Kalmak İsteyenler Bir Referandum Daha İstiyor
AB'de kalmak isteyen bir grup, İngiltere'nin başkenti Londra'da yürüdü.
Referandumla Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararı alan İngiltere’de, başkent Londra AB’de kalmak isteyenlerin ikinci referandum talep eden eylemine şahit oldu. AB ve İngiltere bayrakları taşıyan binlerce kişi, Londra sokaklarında yürüyüp karara tepki gösterdi.
Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu gözlemlenen kalabalık, görevi bırakma kararı alan Başbakan David Cameron aleyhinde sloganlar da attı. “We love EU” (AB'yi seviyoruz) sloganının yanı sıra, “Bregret” (Pişmanlık) ve “Breverse” (Geri al) sloganları da döviz ve pankartlarda yer buldu.
Yürüyüşü organize eden sivil toplum örgütleri, yaklaşık 40 bin kişinin katıldığını açıkladı. Londra polisi sayı belirtmedi. Eylemciler, yüzde 52 oyla alınan AB’den ayrılma kararının ülke geleceğini tehlikeye attığını belirterek ikinci referandum isteklerini yineledi.
Birlikten ayrılmayı destekleyenlerin başlıca gerekçeleri, AB’nin göçmen politikası ve İngiltere’nin AB’ye diğer ülkelerden fazla maddî katkı yapıp karşılığında bir şey alamadığı iddiasıydı.
Gençler Tepkili
Anket sonuçlarına göre birlikten ayrılma kararını destekleyenlerin çoğunlukla yaşlılar olması da, böylesi kritik bir kararın gençler adına eski kuşak tarafından alınamayacağı tepkilerini getirdi.
İskoçyalılar Kalmak İstedi
Çoğunlukla AB’de kalma yönünde oy kullanan İskoçya da benzer bir tepki dile getirerek Britanya’dan ayrılıp AB’ye başvurma kararını tartışmaya başladı. Kuzey İrlanda da AB’de kalma isteğini ortaya koyarken, Galler çoğunlukla AB’den ayrılma yönünde oy kullandı.
Muhafazakâr Partide Liderlik Çatışmaları
Referandum ayrıca Cameron’ı koltuğundan etti. Referanduma gitme fikri, birlikte kalmayı savunan Cameron’a aitti. Bu durum, Muhafazakâr partide liderlik çatışmalarını da başlattı. İçişleri Bakanı Theresa May ve Michael Gove’un isimleri ön plana çıkıyor.
AB: Bir An Önce Çıkın
Birlikten çıkmayı savunan İngiltereli siyasetçiler dahi sürecin yavaş ve dikkatli yürümesini istiyor fakat AB’nin kurucu ülkeleri toplantısından çıkan kararda, İngiltere’nin bir an önce kararı parlamentodan geçirmesi ve belirsizliğe son vermesi istendi.
Kararın ardından İngiltere sterlini, ABD doları karşısında son 30 yılda en zayıf konumuna geriledi. İngiltere Merkez Bankası, yaz sonunda faizlerde değişim yapmayı öngörüyor.
Kaynak: AFP, Al Jazeera
HABERE YORUM KAT