1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD’den Türkiye’ye Rusya tehdidi
ABD’den Türkiye’ye Rusya tehdidi

ABD’den Türkiye’ye Rusya tehdidi

ABD, Türkiye'nin Rusya'ya askeri ekipman ve parça ihracatı nedeniyle Ankara'yı 'acil bir sorun var' diyerek uyardı.

07 Ağustos 2024 Çarşamba 18:10A+A-

İngiliz Financial Times, Washington yönetiminin Türkiye'nin Rusya'ya askeri ekipman ve parça ihracatı dolayısıyla Ankara'yı 'acil bir sorun var' diyerek uyardığını açıkladı.

Gazete, ABD'nin Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı askeri malzeme ihracatı nedeniyle ciddi endişeler taşıdığını belirtti. Haberde özellikle ABD menşeili teknolojilerin Rusya'ya aktarılmasının, Washington'ın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını zayıflattığı için büyük bir sorun olarak görüldüğü vurgulandı.

ABD, özellikle Türkiye'nin, işlemciler, hafıza kartları, amplifikatörler ve çeşitli makine aletleri de dahil olmak üzere batı yapımı elektroniklerin ihracat kontrollerini ihlal ederek, Rus füzelerine ve insansız hava araçlarına ulaşmasının önemli bir merkezi haline gelmesinden endişe duyuyor.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve açıklamalar, bu konudaki endişelerin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

'YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ'

ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Matthew Axelrod, yaptığı açıklamada Türkiye'nin bu durumu çözmek için daha fazla adım atmasını beklediğini açıkladı. Axelrod, "Türk makamları ve endüstrisinin hızlı bir şekilde ilerleme kaydettiğini görmemiz gerekiyor, aksi takdirde ihracat kontrollerimizden kaçanlara yaptırım uygulamaktan başka çaremiz kalmayacak" ifadelerini kullandı.

Financial Times, Washington'ın uyarısının Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiyi Rusya ile olan ticaretin bozduğuna dikkat çekerken, Türkiye'nin ABD, AB ve diğer batılı müttefikler gibi Rusya'ya yönelik yaptırımlarda bulunmadığını hatırlattı.

 

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT