1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD ve Çinli heyetin Alaska’daki toplantısı gergin başladı
ABD ve Çinli heyetin Alaska’daki toplantısı gergin başladı

ABD ve Çinli heyetin Alaska’daki toplantısı gergin başladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve üst düzey diplomat Yang Jiechi ile Alaska’daki görüşmesi gergin başladı.

19 Mart 2021 Cuma 15:24A+A-

 

DPA’ya göre Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesinin ardından ABD’li ve Çinli temsilciler arasındaki ilk üst düzey toplantının açılış konuşmasında, ABD-Çin ilişkilerinin gerekirse rekabetçi ve mümkünse işbirlikçi olacağını söyledi.

Blinken, Çin’in Sincan ve Hong Kong girişimlerinin yanı sıra ABD’nin müttefiklerine yönelik ekonomik baskıları ve ABD’ye yönelik siber saldırıları nedeniyle derin endişe duyduklarını dile getirerek, “Bunların her biri, küresel istikrarı koruyan kurallara dayalı düzeni tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

ABD’li Bakan ayrıca Çin’in Sincan, Hong Kong ve Tayvan gibi bölgelerdeki faaliyetleriyle ilgili olarak, bunların sadece iç meseleler olmadığını vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanı Yang ise ABD’nin suçlamalarını kabul etmeyeceğini söyledi ve ABD’nin Çin’in iç işlerine karışmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Yang, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ sloganı altında geçen yıl yapılan protestolara atıfta bulunarak, “Gerçek şu ki, ABD’de pek çok insan hakları sorunu var” dedi.

Yang’ın 18 dakika süren konuşması bitmeden ABD’li heyetin basını dışarı çıkarmak istemesi de tartışmalara neden oldu. 

Yang, basının dışarı çıkarılmasını eleştirdi ve bunun kendisine karşı haksızlık olduğunu söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, heyetlerin iki dakika konuşması konusunda mutabık kaldıklarını ancak Çin tarafının bu protokolü ihlal ettiğini ileri sürdü.

Bu gergin açılış konuşmasının ardından kapalı kapılar ardında toplantıya devam edildi. Görüşmeler bugün geç saatlere kadar devam edecek.

Kaynak: Şarku’l Avsat

HABERE YORUM KAT