ABD ve Afganistan Arasında Mahkum Krizi
Afganistan hükümeti, ABD'nin itirazlarına rağmen Bagram hapishanesinde bulunan 72 mahkumun serbest bırakılması emrini verdi.
Afganistan hükümeti, Bagram hapishanesinde tutulan 72 mahkumun salınması emrini verdi. Washington'un onlarca Afgan ve ABD askerinin öldürülmesinden sorumlu tuttuğu ve ülke güvenliğine tehdit oluşturduğunu iddia ettiği mahkumların salınmasına karşı çıktığı belirtiliyor.
Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin, ABD askerlerinin ülkede kalmasını öngören ikili güvenlik anlaşmasını imzalamayı ertelemesinden sonra bu kararın ikili ilişkilerde yeni bir gerginlik yaratacağı tahmin ediliyor.
Mahkumların bırakılmasına yönelik karar, Hamid Karzai, baş savcı, Adalet Bakanı ile yargı yetkililerinin düzenlediği üst düzey toplantıda alındı.
Karzai'nin, söz konusu tartışmalı mahkumların durumunun soruşturulmasını emrettiği ve bunun sonucunda ancak 16 mahkum hakkında elle tutulur delillere ulaşılabildiği belirtildi. Karzai'nin sözcüsü Aymal Faizi, 45 mahkumun tümüyle masum olduklarının belirlendiğini, 27 mahkumun isimlerinin ise dosyalarda geçtiğini ancak onların da saldırılarla doğrudan ve somut bağlantılarının bulunamadığını söyledi.
Faizi, "Biliyoruz ki anlaşmazlıklar olacak ve Amerikalılar bu karardan memnun olmayacaklar ancak bu bizim görevimiz" dedi. Sözcü şöyle devam etti: "Masum Afganların hapishanelerde aylarca ve yıllarca yargılanmadan, sebepsiz yere tutulmasına izin veremeyiz. Biliyoruz ki malesef bu Bagram'da oluyordu ancak yasadışı ve Afgan egemenliğinin ihlal edilmesi anlamına geliyor."
ABD ve NATO güçleri henüz yorum yapmazken, daha önceleri bu mahkumların, 60 yabancı ve 57 Afgan askerin öldürülmesi ile ilgili olduklarına dair yeterli deliller olduğunu öne sürdükleri biliniyor.
ABD Tepkili
Amerika, Afganistan'ın Bagram hapishanesinden 72 mahkumu salıverme kararına tepki gösterdi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin sözcüsü, mahkumlar hakkında yeterli delil bulunmadığını ve serbest bırakılmalarına karar verildiğini açıklamıştı. Amerika ise bu mahkumların, kendi güvenliğine tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
Afganistan'ın kararına ilk tepki ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden geldi. Jen Psaki, serbest bırakılacak olanların tehlikeli suçlular olduğunu öne sürdü.
İki ülke arasındaki ilişkiler, ABD askerlerinin Afganistan'da kalmasını öngören ikili güvenlik anlaşmasını Hamid Karzai'nin imzalamayı geciktirmesi nedeniyle gergin durumda.
Daha önce ABD'nin kontrolünde olan Bagram hapishanesinin yönetimi Afganistan'a devredilmişti. Bu hapishaneden 72 mahkumun salınacak olmasının da ikili ilişkilere olumsuz yansıyacağı öngörülüyor.
Karzai'nin sözcüsü Aymal Faizi, "Masum Afganların aylarca hatta yıllarca haklarında yargılama olmadan hapiste kalmasına izin veremeyiz. Biliyoruz ki malesef bu Bagram'da oluyordu ancak yasadışı ve Afgan egemenliğinin ihlalidir" demişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki ise 72 mahkumun da çok tehlikeli olduğunu öne sürdü. Psaki, "Bu 72 mahkum haklarında güçlü deliller olan tehlikeli suçlulardır" iddiasında bulunarak mahkumların çeşitli patlamalarla ilişkili olduğunu savundu.
Psaki, "Mahkumların bırakılmasının ikili güvenlik anlaşmasının imzalanmasını etkileyip etkilemeyeceğini zaman gösterecek" dedi.
Afganistan'daki NATO birliklerinin ABD'li komutanı Joseph Dunford da plana itiraz etti.
Dunford söz konusu kararın Mart ayında Bagram hapishanesi devredilirken yapılan anlaşmaya aykırı olduğunu iddia etti. Anlaşmada, Afganlar ve uluslararası güçlere tehdit olan mahkumların Afgan yasaları çerçevesinde hapiste tutulmaya devam edeceği yönünde bir madde bulunuyor.
"Delil yok"
Perşembe günü Karzai ve Afgan istihbarat yetkililerinin yaptığı toplantıda, haklarında yeterli delil bulunmayan 72 mahkumun salınması kararlaştırılmıştı.
Afgan hükümeti 45 kişi hakkında hiç delil bulunmadığını, 27 kişi hakkında da çok az delil bulunduğunu açıkladı.
Mahkumların kimlikleri ve Bagram'da ne kadar süredir kaldıkları açıklanmadı. Ne zaman salınacaklarına dair bir bilgi de bulunmuyor.
İncanews
HABERE YORUM KAT