ABD medyasında Filistin sansürü
ABD merkezli haber kuruluşu The Intercept’in 9 Ocak’ta yayımladığı raporda, New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times gibi önde gelen gazetelerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında Filistinlilere yönelik ön yargılı haber yaptığı belirtildi.
ABD’de yüksek tirajlı gazeteler haberlerinde, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının ilk 6 haftasında, 6 binden fazlası çocuk, 14 bin 800 Filistinlinin öldürülmesine rağmen İsrail'in söylemlerine yakın tavır sergilediği kaydedildi.
Söz konusu gazetelerin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin binden fazla haberinin incelendiği, bazı anahtar kelimeler ve bunların hangi bağlamda kullanıldıklarının hesaplandığı raporda, İsrailli ölümlerinin orantısız şekilde vurgulandığı ve duygusal bir dille okuyucuya aktarıldığı görüldü.
“Filistinlilerin Değil İsraillilerin Kıyımı"
Raporda, “New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times'da ‘İsrailli’ ya da ‘İsrail’ kelimeleri, ölen Filistinlilerin sayısı ölen İsrailli sayısını aşsa bile ‘Filistinli’ ya da benzerlerinden daha fazla yer almaktadır. Her iki Filistinli ölümüne karşılık Filistinlilerden bir kez bahsedilmektedir. Her İsrailli ölümünde ise İsraillilerden 8 kez bahsedildi. Bu oran ölüm başına Filistinlilerinkinden 16 kat fazla.” değerlendirmesi yapıldı.
Ayrıca raporda “Filistinlilerin Değil İsraillilerin Kıyımı" başlığıyla yayımlanan grafikte, sivillerin öldürülmesine ilişkin "kıyım, katliam ve dehşet verici" gibi duygusal ifadelerin büyük çoğunlukla yalnızca Filistinliler tarafından öldürülen İsrailliler için kullanıldığı kaydedilerek, şu bilgilere yer verildi:
“’Kıyım’ ifadesi editörler ve muhabirler tarafından İsraillilerin Filistinlilerce öldürülmesini tanımlamak için 60'a 1, ‘katliam’ sözcüğü ise İsraillilerin Filistinlilerce öldürülmesini tanımlamak için 125'e 2 oranında kullanılmıştır. ‘Korkunç’ kelimesi ise İsraillilerin Filistinlilerce öldürülmesini tanımlamak için 36'ya 4 oranında kullanılmıştır.”
“Manşetlerde "çocuk" kelimesine çok az yer veriliyor”
Çocuklar ve gazetecilerle ilgili manşetlerin de incelendiği raporda, çalışmada yer alan 1100'den fazla haberden sadece 2’sinin başlığında Gazzeli çocuklarla ilgili "çocuk" kelimesi geçtiği vurgulandı. Raporda, genç İsraillilerden çocuk olarak bahsedilirken genç Filistinlilerin 18 yaşın altındaki kişiler olarak tanımlandığına dikkati çekildi.
Raporda, Gazze’deki savaşın ABD'de nefrete dönüşmesi konusunda, antisemitik saldırılara Müslümanlara yönelik olanlardan daha fazla ilgi gösterildiği vurgulandı. Genel olarak Müslümanları ve Arapları hedef alan ırkçılık yerine Yahudilere yönelik ırkçılığa odaklanıldığına değinilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times antisemitizmden 549 kez bahsedilirken, İslamofobiye 79 kez değinildi. Çalışma yapılırken hem antisemitizm hem de Müslüman karşıtı ırkçılığın çok sayıda kayda değer örneği gerçekleşmesine rağmen ayrımcılıktan bahsedilenlerin yüzde 87'si antisemitizmle, yüzde 13’ü ise İslamofobiyle ilgiliydi.”
Raporda, büyük gazetelerde ve ana akım televizyon haberlerinde yer alan taraflı yayınların, savaşa ilişkin genel algıları etkilediğinin ve izleyicileri çatışmaya ilişkin çarpık bakış açısına yönlendirdiğinin altı çizildi.
HABERE YORUM KAT