ABD İsrail'in hamiliğinden vazgeçmiyor
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın raporunda, İsrail'in Gazze'de silah yasasını ihlal ettiğini doğrulamanın imkansız olduğunu savunuldu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü Kongre'ye sunduğu raporda "İsrail'in Gazze'de ABD yapımı silahları uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullanıp kullanmadığını doğrulamanın mümkün olmadığını" söyledi.
Blinken raporda, ABD'nin askeri yardım sağlamaya devam etmesini sağlayacak şekilde "İsrail'den inandırıcı ve güvenilir güvenceler aldığını" kaydetti.
Blinken ayrıca İsrail'in ABD yapımı silahlara önemli ölçüde bel bağladığı göz önüne alındığında, bu silahların 7 Ekim'den bu yana İsrail güvenlik güçleri tarafından "uluslararası hukuk yükümlülüklerine veya sivillerin zararını azaltmaya yönelik uygulamalara uygun olmayan durumlarda kullanıldığını değerlendirmenin makul olduğunu" ifade etti.
ABD'li yetkililer, Blinken'in hazırladığı raporun 7 Ekim'den bu yana Dışişleri Bakanlığı'ndaki en büyük iç tartışmaya yol açtığını belirtiyor.
Raporda İsrail'in ABD yapımı silahları uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullandığına dair endişeleri arttıran olaylar listeleniyor. Raporda ayrıca İsrail'in uluslararası hukuka uygun hareket etmek için sarf ettiği çabalar da detaylandırılıyor.
Rapora göre İsrail, uluslararası hukukun ihlal edildiğine dair endişelerin olduğu belirli olaylarla ilgili bazı bilgileri paylaştı. Bu bilgiler arasında hedef seçimleri ve savaş hasarı değerlendirmelerinin ayrıntıları da yer alıyor. Blinken raporda "İsrail'in prosedürleri ve kuralları hakkında bilgi edinmiş olsak da, bu süreçlerin nasıl uygulandığına dair tam bilgiye sahip değiliz. İsrail, ABD savunma ürünlerinin Gazze'de uluslararası hukukun ihlali olarak iddia edilen eylemlerde özellikle kullanılıp kullanılmadığını doğrulamak için tam bilgi paylaşmadı." diyor.
Blinken ayrıca ABD'nin taleplerine cevaben İsrail'in sivillerin zarar gördüğü olaylarla ilgili bazı bilgileri paylaştığını ve Dışişleri Bakanlığı'nın ABD mühimmatının kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için bu bilgileri incelediğini vurguladı. Saldırı uçakları gibi İsrail tarafından kullanılan bazı sistemlerin ABD menşeli olduğunu ve "İsrail'in uluslararası hukuka uyumu konusunda endişelere yol açan olaylara karışmış olabileceğini" söylüyor. Ancak, Gazze'deki çatışmanın doğası ve sahada ABD hükümeti personelinin bulunmaması nedeniyle "münferit olayları değerlendirmenin veya kesin bulgulara ulaşmanın zor olduğunu" iddia ediyor. ABD istihbaratının, İsrail'in kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığına dair doğrudan bir göstergeye sahip olmadığını savunuyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı şimdiye kadar silah sattığı İsrail'in ve farklı silahlı çatışmalarda yer alan diğer altı ülkenin silah kullanımını gözden geçirdi. Eğer bir ülkenin uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiği ya da ABD destekli insani yardımların ulaştırılmasını engellediği tespit edilirse, bu durum ABD askeri yardımlarının askıya alınmasına yol açabiliyor.
HABERE YORUM KAT