1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. ABD ile Özbekistan Afganistan'a ait hava araçlarına el koyma konusunda anlaştı
ABD ile Özbekistan Afganistan'a ait hava araçlarına el koyma konusunda anlaştı

ABD ile Özbekistan Afganistan'a ait hava araçlarına el koyma konusunda anlaştı

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi geçtiğimiz dönemde söz konusu hava araçlarını Özbekistan ve Tacikistan'dan geri istemişti.

27 Ağustos 2024 Salı 16:06A+A-

Özbekistan ve ABD, ABD tarafından eğitilen Afgan pilotlar tarafından kaçırılan uçak ve helikopterler de dahil olmak üzere askeri uçakların Özbekistan'a bırakılması konusunda anlaşmaya vardı.

ABD'nin Özbekistan Büyükelçisi Jonathan Henick, Özbek Kun News'e yaptığı açıklamada, ABD ve Özbekistan'ın, Afgan pilotlar tarafından 2021 yılında ülkeden Özbekistan'a kaçırılan Afgan ordusuna ait savaş uçakları ve askeri helikopterlerin statüsü konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Uçak ve helikopterlerin Özbekistan'da kalıp kalmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Henick şunları söyledi: “Askeri araçlar Özbekistan'da kalacak. Bu zaten resmileştirildi” dedi.

Henick, Özbek ve ABD taraflarının bu konuda ortak çalışmaya devam ettiğini belirterek şunları ekledi: “Bu araçlar hiçbir zaman Afganlara ait olmadı, ABD'ye aitti. Afgan ordusu kullandı ama sahipleri her zaman biz olduk.”

Taliban'ın Ağustos 2021'de Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından Afgan ordusuna ait çok sayıda savaş uçağı ve askeri helikopter Afgan askerleri tarafından kaçırılarak Özbekistan ve Tacikistan'a götürülmüştü.

Özbekistan Savcılığı, 15 Ağustos 2021'de Afgan silahlı kuvvetlerine ait 22 askeri uçak ve 24 helikopterin Özbek hava sahasını ihlal ederek ülkeye girdiğini açıklamıştı.

Taliban, Afganistan'a ait bu uçakların iadesini talep ederken, Özbek yetkililer askeri araçların durumu konusunda ABD tarafıyla görüşmelerin devam ettiğini bildirmişti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum