1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD destekli eski yönetime bağlı Afgan elçilikleri kapanıyor
ABD destekli eski yönetime bağlı Afgan elçilikleri kapanıyor

ABD destekli eski yönetime bağlı Afgan elçilikleri kapanıyor

Afganistan'daki eski yönetimin İngiltere'de bulunan büyükelçiliğinin kapanacağı bildirildi.

10 Eylül 2024 Salı 18:00A+A-

İngiltere'de bulunan ve ABD destekli eski yönetime bağlı olan Afganistan Büyükelçiliği kapanıyor.

Eski Kabil yönetimine bağlı büyükelçi Zalmay Rasul, İngiltere'nin büyükelçiliğin 27 Eylül'e kadar kapatılması talimatı verdiğini belirtti.

Londra'daki büyükelçilik son dönemde kapanan eski yönetime bağlı diplomatik misyonlar arasında yerini aldı.

Afganistan İslam Emirliği yönetimi, Batılı ülkelerde kendisine bağlı hareket etmeyen diplomatik misyonları "kara listeye" almış ve bu misyonlardan alınan belgeleri kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Bu hamlenin ardından söz konusu diplomatik misyonlar işlevsiz kalmış ve kapanmaya yüz tutmuştu.

Avrupa ülkelerinin kıta genelindeki Afgan elçiliklerinin geleceğine karar vermek üzere 28 Eylül'de özel bir toplantı yapması bekleniyor.

Bu toplantıların ardından İslam Emirliği'nin kararıyla işlevsiz kalan misyonların kapanmaya başlayacağı değerlendiriliyor.

Ağustos 2021 sonrasında Afganistan'da İslam Emirliği iktidarı yeniden teşkil edilmiş, bu durum yurt dışındaki diplomatik misyonları ikiye bölmüştü. Bazı ülkelerdeki diplomatik misyonlar tamamen veya kısmen İslam Emirliği yönetimi tarafından devralındı. Başta Avrupa ve ABD olmak üzere birçok ülkedeki diplomatik misyonlar ise eski Kabil yönetimine bağlı diplomatların elinde kalmıştı.

Söz konusu diplomatlar yurt dışında İslam Emirliği yönetimine karşı faaliyetlerini sürdürüyordu.

HABERE YORUM KAT