1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. ABD BAE'yi 'büyük savunma ortağı' ilan etti
ABD BAE'yi 'büyük savunma ortağı' ilan etti

ABD BAE'yi 'büyük savunma ortağı' ilan etti

Brett McGurk'ün BM Genel Kurulu oturumu aralarında BAE'nin Sudan Hızlı Destek Güçlerine verdiği desteği ele alması bekleniyor

24 Eylül 2024 Salı 17:17A+A-

ABD, Pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri'ni "önemli bir savunma ortağı" olarak nitelendirdi ve bu adım, Orta Doğu'daki gerilimler yükselirken BAE'yi daha sofistike ABD silahları ve teknolojisi satın almaya uygun hale getirebilir.

Söz konusu ifade, ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'da Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el Nahyan ile görüşmesinin ardından geldi.

BAE, Hindistan dışında bu unvana sahip olan tek devlet konumunda. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada bu hamlenin "ABD, BAE ve Hindistan askeri güçleri arasında ortak eğitim, tatbikatlar ve askerden askere işbirliği yoluyla benzeri görülmemiş bir işbirliğine olanak sağlayacağı" belirtildi.

Bu atama, Sudan'daki savaşta rolü, Rusya ile olan ekonomik bağları ve Çin ile olan askeri bağları nedeniyle yaşanan gerginliklere rağmen ABD'nin BAE'yi kendi tarafında tutma arzusunu yansıtıyor.

ABD BAE'yi, Biden'ın etnik temizlik yapmakla suçladığı Sudan'daki Hızlı Destek Kuvvetleri'ne verdiği askeri desteği azaltmaya zorluyor. Middle East Eye'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Beyaz Saray'ın en üst düzey Orta Doğu yetkilisi Brett McGurk'ün bu hafta BM Genel Kurulu çerçevesinde BAE'nin gruba verdiği askeri desteği görüşmek üzere BAE'li yetkililerle bir toplantı yapmasının beklendiğini ancak bölgede tansiyon yükselirken bu konuda baskı yapmasının pek olası olmadığını söyledi.

Pazartesi günü Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar, İsrail'in Lübnan genelinde en az 560 kişiyi öldürdüğü ve Hizbullah'ın Hayfa yakınlarını vurduğu saldırılarla tırmandı.

Biden'ın Beyaz Saray'daki günleri sayılı olduğundan, petrol zengini Körfez ülkesi bir sonraki ABD başkanı için Washington'daki pozisyonunu şimdiden güçlendiriyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

HABERE YORUM KAT