1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AB: Türkiye'de Yargı Bağımsızlığı Sorunu Derhal Ele Alınmalı
AB: Türkiye'de Yargı Bağımsızlığı Sorunu Derhal Ele Alınmalı

AB: Türkiye'de Yargı Bağımsızlığı Sorunu Derhal Ele Alınmalı

Avrupa Komisyonu Türkiye hükümetinin 30 Mayıs tarihinde açıklayacağı cezaevindeki hükümlülerin durumunu etkileyecek olan Yargı Reformu Strateji Belgesi hakkında açıklama yaptı.

24 Mayıs 2019 Cuma 16:50A+A-

Euronews Türkçe'nin sorularını cevaplayan bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, "Yargı Reformu Stratejisi Belgesi uzun zamandır bekleniyor. 2016 yılında yaşanan darbe girişiminin hemen ardından hakimler ve savcılar üzerindeki siyasi baskıyı ve toplu ihraçları ayrıca yargı bağımsızlığı konusundaki ciddi gerilemeyi daha önce de dile getirdik. Sorunların derhal ele alınması gerekiyor." dedi.

"Terörle mücadele yasası AB standartları ile uyumlu olmalı"

Avrupa Birliği, vize muafiyeti kriterlerinin karşılanması kapsamında Türkiye'den terörle mücadele yasasının da yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Türk hükümetinin bu konuda açıklayacağı gelişmeler merakla bekleniyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsü yıllardır tartışılan ancak sonuç alınamayan vize muafiyeti konusunda " AB vize muafiyeti kapsamında Türkiye'ye terörle mücadele yasasını yeniden inceleme çağrısında bulundu. Terör ile mücadele yasalarını yeniden masaya yatırmanın amacı Türk yasalarını AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi standartları ile uyumlu hale getirmek." ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu sözcüsünün Euronews Türkçe'ye yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

-"Avrupa Birliği Türk hükümetinin hazırladığı Yeni Yargı Reformu Stratejisi'ni yakından takip ediyor. Bizler Avrupa Konseyi ile de konuyu görüştük. Türkiye'nin yargı sistemi ile ilgili detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak olan yıllık raporda yer alacak."

-"Bilindiği üzere, 2016 darbe girişiminin ardından yargı sisteminde yaşanan ciddi gerilemeyi dile getirdik. Savcı ve hakimler üzerindeki siyasi bakıyı ve toplu ihraçların yargı bağımsızlığı konusunda büyük sorun teşkil ettiğini duyurduk. Devam eden sorunların derhal ele alınması ve acilen bu yoldan dönülmesi gerekiyor. Bu önemli yargı reformu stratejisinin uygulanması halinde orta ve uzun vadede olumlu gelişmeler yaşanacak."

-"Yargı Reformu Stratejisi uzun zamandır bekleniyor. Gerekli reformların üstesinden gelme taahhüdünü konusunda test niteliğinde olacak."

-"Terörle mücadele yasası ve vize muafiyeti konusunda AB Türkiye'ye meseleyi yeniden inceleme çağrısında bulundu. Terör ile mücadele yasalarını yeniden incelemenin amacı Türk yasalarını AB , Avrupa Konseyi standartları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yasaları ile uyumlu hale getirmek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 30 Mayıs tarihinde açıklanması beklenen strateji belgesi Avrupa Birliği ile ilişkiler açısından büyük önem taşıyor.

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili yıllık raporunun 29 Mayıs tarihinde açıklanması bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT