AB Liderler Zirvesi Sonuçsuz Kaldı
Avrupa Birliği Liderler Zirvesi üçüncü gününde de sonuçsuz kaldı. 27 ülkenin liderleri salgının etkilerine karşı küresel bir çözüm bulmayı hedefleyen müzakerelerde anlaşma sağlayamadı.
Üç gün süren Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde yaklaşık 1 trilyon 800 milyar avro hacmindeki mali paket üzerinde anlaşma sağlanamadı.
Görüşmelerde sert tartışmalar yaşandı. Lüksemburg Başbakanı, Avrupa Birliği toplantılarında liderleri hiç bu kadar taban tabana zıt görmediğini söyledi.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel ise, "Herhangi bir çözüm olup olmayacağı konusunda kesin bir şey söyleyemem." dedi.
AB içerisindeki Hollanda, Danimarka gibi bazı zengin ülkeler kurtarma fonları üzerindeki söz haklarının hükümetlerde olması gerektiğini savunuyor. İtalya ve İspanya gibi güney ülkeleri ise bu isteğe sıcak bakmıyor.
Zirve hakkında
AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlık ettiği zirveye, üye 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanları ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katılıyor.
Zirvede, salgının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1 trilyon avroluk AB'nin 2021-2027'deki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı müzakere ediliyor.
Liderler, kurtarma programının boyutunu, içerisindeki hibe ve kredilerin miktarını ve bunlar için uygulanacak denetim mekanizmasıyla koşulları ele alıyor.
AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesini de müzakere eden liderler, bütçenin boyutunu, harcama alanlarını ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı sağlayacaklarını tartışıyor.
Üye ülkelerin oy birliğiyle belirlenecek kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe konusunda anlaşma sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu müzakereler gerçekleşiyor.
Tartışmalar
AB ülkeleri içinde "Tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Hollanda, Danimarka, İsveç ve Avusturya, özellikle kurtarma programındaki hibeleri soğuk karşılıyor.
Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine "koşullu" biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor.
Söz konusu ülkeler, hibe verilmesi durumunda sıkı bir denetim mekanizması talep ediyor.
Macaristan ve Polonya, AB fonlarının hukukun üstünlüğü şartına bağlanmasına soğuk bakıyor. Böyle bir durumda bütçe ve kurtarma programını veto etmeyi planlıyor.
AB bütçesi ve kurtarma programına ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyindeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayıyla alınıyor.
AA
HABERE YORUM KAT