7 Maddede ABD'deki Silah Sorunuyla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Dallas'ta uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda 5 polis öldü, 2'si ağır 6 polis de yaralandı. Saldırının ardından silah satışıyla ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi.
ABD'nin Dallas kentinde, siyahîlere yönelik polis şiddetinin protesto edildiği gösteri sırasında uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda 5 polis öldü, 2'si ağır 6 polis de yaralandı.
Euro News'ta yer alan haberde söz konusu saldırının ardından yeniden gündeme gelen silah satışı hakkındaki tartışmalarla ilgili bilinmesi gerekenler 7 madde hâlinde sıralanıyor:
1. ABD’de Her 100 Bin Kişiden 2.9’u Silahla Öldürülüyor
Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Dairesi’nin 2012 verilerine göre, ABD’de her yıl 100 bin kişiden 2.9’u ateşli silahlarla öldürülüyor. Bu rakam kuzey komşusu Kanada’da sâdece 0.51. Avrupa’daki rakamlar da ABD’ye göre çok düşük; Fransa 0.06, İngiltere 0.07, Almanya 0.19. Bu listenin en başında ise yüzde 68.43 ölüm oranı ile Honduras bulunuyor.
2. Silah Reformu Engelleniyor
Başkan Barack Obama’nın silah satışının daha sıkı kontrol altına alınması için Kongre’den kanun çıkarma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Başkan Obama, IŞİD’in internet sitesini ziyaret edenlere uçuş yasağı koyabildiğini ancak aynı insanların silah almasını engelleyemediğini söylüyor. Obama, “IŞİD sempatizanı olarak bilinen bir kişi silah satan bir dükkâna veya fuara gidip istediği kadar cephane alabilir, bunu engelleyecek hiçbir şey yok.” diyor.
3. Ulusal Tüfek Derneği Lobi İçin Her Yıl Yaklaşık 3 Milyon Euro Harcıyor
Ulusal Tüfek Derneği silah satışını zorlaştıracak olası politika değişikliğine karşı tüm gücü ile çalışıyor. Başkan Obama da bu güçlü lobi grubunun kendisi ile pazarlığa oturmayacağını söylüyor. Obama,Ulusal Tüfek Derneği’ni teklif edilen kanunu yanlış tanıtmakla suçladı. Ulusal Tüfek Derneği ise bu tür bir tartışmanın içinde olmayı kabûl etmeyeceğini duyurdu.
4. Kamuoyu Politikacılarla Ayrı Düştü
The Pew araştırma merkezi, geçmiş kontrolünün arttırılmasını öngören yasa teklifinin reddedilmesinden iki yıl sonra anket yaptı. Anket sonuçları ABD halkı ile politikacıların farklı düşündüğünü ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 88’i silah alacak olanların geçmiş kontrollerinin arttırılmasına olumlu yanıt verdi.
5. Dünyada Kişisel Silah Bulundurma Oranı En Yüksek Ülke ABD
Küçük Ordu anketine göre, ABD’de yaşayan her 100 kişiden 90’nının 1 ateşli silahı bulunuyor. Bu da dünyadaki en yüksek oran olarak biliniyor. Listenin ikinci sırasında ise her 100 kişiden 55’inin silah bulundurduğu Yemen geliyor. Her 100 kişiden 46’sının silah taşıdığı İsviçre ise Avrupa’da listenin başında bulunuyor.
6. “Terör İzleme Listesi”nde Olanlar ABD’de Yasal Olarak Silah Alabiliyor
ABD’de yürürlükte olan yasaya göre, “terör izleme listesi”nde olanlar yasal olarak silah alabiliyor. Rapora göre ABD’de 2004 ve 2014 yılları arasında yapılan 2 bin silah satışı “terörizm” bağlantısı olduğu şüphesi bulunan kişileri içerdi.
7. Sandy Hook Trajedisine Karşın Okul Baskınları Sürüyor
ABD’de Sandy Hook İlkokulu’nda 2012 yılında Adam Lanza 20 öğrenci ve 6 öğretmeni öldürdü. Bu kanlı olayın ardından Everytown adlı grup öğretim kurumlarındaki silahlı saldırıların kaydını tutmaya başladı. Sıkı silah kontrolü için kampanya yürüten Everytown, 2015 yılına değin 160 silahlı saldırı yapıldığını, 59 kişinin öldüğünü ve 124 kişinin de yaralandığını kaydetti.
HABERE YORUM KAT