64 Sanık İçin Müebbet Hapis İstemi
Ergenekon'' davasında aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Haberal ve Balbay'ın da bulunduğu 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
Ergenekon'' davasında aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Haberal ve Balbay'ın da bulunduğu 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
''Ergenekon'' davasında savcının mahkemeye sunduğu mütalaada, aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın da bulunduğu 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, savcılıkça hazırlanan 2 bin 271 sayfalık mütalaada, soruşturmalar kapsamında elde edilen bilgilerin, ''Ergenekon terör örgütünün'' devletin bir çok kurumuna sızdığını gösterdiği iddia edildi.
Mütalaada, şu görüşlere yer verildi:
''Örgüt mensuplarının sızdığı devlet kurumlarından biri de Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu, yürütülen soruşturmalar neticesinde örgüt mensubu olup, TSK içerisine sızdığı anlaşılan bazı kişiler hakkında işlem yapılmasının ardından, örgütün yürütülen soruşturmayı TSK'ya karşı yürütülüyormuş gibi göstererek kamuoyu oluşturmaya çalıştığı, bu yolla bir yandan suçlananların ortaya çıkmasını engellemek isterken diğer yandan da yürütülen soruşturmaları kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmak istediği tespit olunmuştur.''
Mütalaada, 64 sanık hakkında, TCK'nın 312/1 maddesi uyarınca, ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellenmeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Hakkında bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen sanıklar şöyle:
''Gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Alaettin Sevim, Birol Başaran, Bekir Öztürk, Cihander Hasanoğlu, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Durmuş Ali Özoğlu, emekli Albay Dursun Çiçek, Emin Gürses, Yazar Ergün Poyraz, Erhan Timuroğlu, Erol Manisa, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, Ferid İlsever, Fuat Selvi, Habib Ümit Sayın, Kemal Gürüz, Hasan Ataman Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Hayrettin Ertekin, Hayrullah Mahmud Özgür, Hulusi Gülbahar, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Hulusi Gülbahar, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, YAŞ üyesi Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Hüseyin Görüm, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, İsmail Sağır, İsmail Yıldız, Kemal Aydın, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Kemal Kerinçsiz, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Levent Gökçeoğlu, emekli Korgeneral Mehmet Eröz, Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Fikri Karadağ, CHP Zonguldak milletvekili Mehmet Haberal, Muammer Karabulut, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şener, Murat Uslukılıç, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abbas Yurtkuran, CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay, Mustafa Dönmez, Mustafa Koç, Mustafa Özbek, Neriman Aydın, Oktay Yıldırım, Orhan Güçlü, Osman Yıldırım, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, Sedat Özüer, Serhan Bolluk, Sevgi Erenerol, CHP Ankara milletvekili Sinan Aygün, Tekin İrşi, Prof. Dr. Yalçın Küçük, Yusuf Erikel, Ziya İlker Göktaş.''
Mütalaada, Danıştay saldırısının faali Alparslan Aslan'ın 4 kez, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün 6 kez, eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in de 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.
Mütalaada, davanın firari sanıklarından eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Turan Çömez, Emrah Gönenci, Mustafa Bakıcı ve Saipir Debzlelvidze'nin de firari sanık olması nedeniyle haklarındaki dosyasının ayrılması talep edildi.
Eski MİT görevlisi olan Özel Yılmaz'ın dosyasının ise MİT görevlilerinin yargılanmasına dair kanunda yapılan değişiklik nedeniyle ayrıldığı anımsatılan mütalaada, yargılama sırasında ölen sanıklar İlhan Selçuk, Murat Özkan ve Engin Aydın’ın ise dosyalarının düşürülmesi istendi.
100'ü aşkın sanık, ''örgüt üyeliği'' ile suçlandı
Mütalaada, sanıklar Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ferda Paksüt ve Recai Alkan'ın da aralarında bulunduğu 100'ü aşkın sanık hakkında, ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörüldü.
''Ergenekon'' davasının iddianamesinde bazı sanıklar hakkında örgüt üyeliği ya da örgüt yöneticiliği suçundan ceza verilmesinin istendiği anımsatılan mütalaada, daha fazla hapis cezası gerektiren ''Hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek'' suçundan cezalandırılmaları talep edildiği için Yargıtay içtihatları gereğince örgüt yöneticiliği ve üyeliğinden ceza verilmesine yer olmadığı ifade edildi.
Duruşma 8 Nisan 2013'e ertelendi
''Ergenekon'' davasına bakan mahkeme heyeti, savcının tutuksuz 19 sanık hakkında ''yakalama'' kararı çıkarılması talebini reddetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, savcı ve sanık avukatlarının taleplerinin değerlendirilmesi için ara verildi.
Aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların tahliye talebi ile savcının 6 sanık hakkındaki tahliye istemini reddetti.
Savcının 19 tutuksuz sanık hakkında, ''yakalama'' kararı çıkarılması istemini de reddeden heyet, bunlar arasında yurt dışına çıkış yasağı bulunmayanlara ise bu yasağın uygulanması kararını verdi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlara bir sonraki duruşmaya kadar son savunmalarını hazırlaması için süre vererek, duruşmayı 8 Nisan 2013'e erteledi.
AA
HABERE YORUM KAT