5 Ay Ara Verilen Mavi Marmara Davasının 11. Duruşması Yarın Yapılacak
Mavi Marmara Davasının 11. duruşması 12 Nisan Salı günü (yarın) Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.
HAKSÖZ-HABER
Gazze Özgürlük Filosu ve Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı hakkındaki ceza davasının 11. Duruşması 12 Nisan Salı günü (yarın) Çağlayan Adliyesinde görülecek.
37 ülkeden yolcu ve şehit yakınları dâhil 490 kişinin "müşteki-mağdur" olarak yer aldığı davanın sanıkları; dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin "firari sanık" olarak yargılanıyor.
Kritik Bir Süreç
10. duruşması 18.11.2015 tarihinde görülen davanın yarın görülecek 11. duruşması kritik bir sürece denk geliyor. İsrail ile Türkiye arasında bir süredir gizli kapılar arkasında süre gelen pazarlıkların son günlerde bir anlaşma ve yakınlaşmaya dönüşebileceği havası yansıtıyor. İkili ilişkilerde meydana gelen bu yakınlaşma ortamında yarın görülecek olan Mavi Marmara davasının 11. duruşmasına ne tür yansımaları olacağı merak ediliyor.
İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek davada yarın şehit aileleri, avukatlar ve Mavi Marmara gönüllüsü duyarlı insanlar hazır bulunacak. Duruşma öncesi saat 10:00’da Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapılacak.
Mavi Marmara Saldırısı Ve Hukuki Süreç
Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara ve diğer gemilere 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda seyir hâlindeyken İsrail silahlı kuvvetleri saldırı düzenlemişti. Saldırıda gazeteci Cevdet Kılıçlar ile beraber 9 insani yardım gönüllüsü; Furkan Doğan, Cevdet Kılıçlar, İbrahim Bilgen, Necdet Yıldırım, Fahri Yaldız, Ali Haydar Bengi, Cengiz Akyüz, Çetin Topçuoğlu, Cengiz Songür ve Uğur Süleyman Söylemez şehit olmuş, 50’den fazlası kişi yaralanmış ve dünya ile iletişim yasadışı olarak kesilerek gazeteciler dâhil tüm yolcular İsrail tarafından hapsedilmişti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından da saldırı sırasında ve sonrasında kasten adam öldürmek, işkence, insanlık dışı muamele etmek, kasten azap vermek, beden bütünlüğünü veya insan sağlığını vahim şekilde ihlal etmek, keyfî tutuklama ve gözaltı, ifade hürriyetinin kısıtlanması, malların gasp edilmesi ve benzeri ağır suçların işlendiği, insan hakları ve uluslararası hukukun ihlal edildiği tespit edilmişti. Bu saldırı ile alakalı olarak ulusal (Türkiye, ABD, İspanya, Belçika, İtalya gibi) ve uluslararası (Uluslararası Ceza Mahkemesi, BM İnsan Hakları Konseyi) birçok hukuk zemininde çalışmalar gerçekleştirilmişti.
Gazze Özgürlük Filosu’na yapılan saldırı hakkında Türkiye’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma ile 28.05.2012 tarihi itibariyle İstanbul 7.Ağır Ceza Mahkemesinde 2012/264 Esas numarası ile dava açılmıştı.
Davada, 37 ülkeden yolcu ve şehit yakınları dâhil 490 kişi "müşteki-mağdur" olarak yer alırken, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin de "firari sanık" olarak yer alıyor.
TCK'ya göre sanıklar, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, yağma, deniz veya demiryolu ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma, mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve eziyet etme' suçlarından yargılanıyor.
HABERE YORUM KAT