1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. 40 milyonluk Afganistan'da yalnızca 11 bin hüküm giymiş mahkum var
40 milyonluk Afganistan'da yalnızca 11 bin hüküm giymiş mahkum var

40 milyonluk Afganistan'da yalnızca 11 bin hüküm giymiş mahkum var

Afganistan İslam Emirliği Cezaevleri İdaresi şu anda ülkedeki cezaevlerinde toplamda 11.000'e yakın mahkum bulunduğunu bildirdi.

02 Eylül 2024 Pazartesi 19:00A+A-

Afganistan Cezaevleri İdaresi Başkanı Muhammed Yusuf Mestari, idarenin geçen yılki başarılarını özetleyen bir program sırasında yaptığı açıklamada, bu mahkumlardan 1.000'inin kadın, 150'sinin ise çeşitli ülkelerden gelen yabancı uyruklular olduğunu söyledi.

Mestari, “Merkezi cezaevlerinde ve ülkenin 33 vilayetindeki cezaevlerinde, haklarında hüküm verilmiş ve mahkeme kararı olan yaklaşık 11.000 hükümlü mahkum var.” diye konuştu.

Resmi olmayan verilere göre Afganistan'ın toplam nüfusu 40 milyon civarında.

Cezaevleri İdaresi Başkanı, Bagram Cezaevinin yeniden faaliyete geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi ve şu anda yaklaşık 9.000 Afganistan vatandaşının 12 farklı ülkede tutuklu bulunduğunu ve bunların serbest bırakılması için de çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Muhammad Yusuf Mestari ayrıca şunları söyledi: “Komşu ülkeler de dahil olmak üzere 12 ülkede 9.000'e yakın Afgan vatandaşı tutuklu bulunuyor.”

Açıklamada ayrıca ülke çapında mahkumlar için eğitim ve mesleki atölyeler kurulduğunu ve 1500'den fazla mahkumun dosyasının, cezalarının durumunun netleştirilmesi için incelenme yapılmak üzere Yüksek Mahkemeye gönderildiğini bildirdi.

Bazı vilayetlerde cezaevleriyle ilgili çeşitli sorunları çözdüklerini, bazı vilayetlerde yeni cezaevleri inşa ettiklerini ve bazılarında da mevcut cezaevlerini restore ettiklerini belirttiler.

Cezaevi İdaresi Finans ve İdare Müdürü Abdulhadi Ahundzade toplantıda yaptığı açıklamada, “Kunduz vilayetinde mahkemeler ve mahkumlar için ilk blok inşa edildi ve Nangarhar cezaevinde kadınlar için olan bölüm yenilendi" dedi.

Cezaevleri İdaresi Başkan Yardımcısı Habibullah Bedir, ülkedeki hiçbir cezaevinde mahkumlara işkence ya da kötü muamelede bulunulmadığını ve bunun aksini kimsenin iddia edemeyeceğini söyledi.

Bedir şunları söyledi: “Afganistan genelinde hiç kimse Afgan hapishanelerindeki mahkumların İslam Emirliği güvenlik güçleri tarafından işkence gördüğünü, kötü muameleye maruz kaldığını ya da istismar edildiğini söyleyemez.”

Cezaevleri İdaresi Başkanı Muhammed Yusuf Mestari ayrıca İslam Emirliği'nin yeniden iktidara gelmesinin ardından yaklaşık 17.000 mahkumun ülke cezaevlerinden serbest bırakıldığını bildirdi.

Afganistan'daki İslami mahkemelerde yargılanmalar İslam hukukuna göre yapılıyor. 40 milyonluk ülkede mahkum sayısının bu kadar az olmasının İslam hukuna göre verilen cezaların caydırıcılığından kaynaklandığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

HABERE YORUM KAT

1 Yorum